eur:
389.22
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jövőre már hárman válogatnak a POSZT-ra

A Magyar Színházi Társaság Nyilvánosságra hozta az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó, azaz a POSZT versenyprogramját. 120 színielőadás megtekintése után 14 előadást válogatott a fesztivál műsorába Fáy Miklós újságíró, zenekritikus.

10. alkalommal rendezik meg Pécsen az Országos Színházi Találkozót június 3. és 12. között. Idén Fáy Miklós újságíró, kritikus válogatta a POSZT programját.

2009. április 1-től tegnap estig színházról-színházra járt a válogató, a budapesti, vidéki és határon túli intézmények saját bemutatóikat ajánlhatták a figyelmébe, de a végső szó az övé volt.

Döntése szerint a versenyprogram nagyszínpadi előadásai közé került az Örkény Színház "Arturo Ui" című Brecht-bemutatója, egy hatalmas karfiollal és Kerekes Évával a főszerepben, Zsótér Sándor rendezésében. Mohácsi János rendező és testvére, Mohácsi István drámaíró, valamint a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek közös alkotása, "Az elveszett levél" is a POSZT műsorára került.

Hasonló improvizációs technikával készült a mobiltelefonok használatának kultúrájáról egy szórakoztató revü az Egri Gárdonyi Géza Színházban Máté Gábor rendezésében. Máté Gábornak egy másik munkája is bekerült a programba, az anyaszínházában, a Katona József Színházban bemutatott "A hős és a csokoládékatona" című víg kedélyű, zenés, szerelmi történet.

Gogol Revizorját a Zalaegerszegi Színház mutatja be Pécsen, Bagó Bertalan rendezésében. A Debreceni Csokonai Színház Szergej Medvegyev: Fodrásznő című drámájával, Trill Zsolt és Szűcs Nelli főszereplésével, az orosz Viktor Rizsakov rendező munkájával szerepel majd.

A hét stúdióelőadás között két határon túli színház is bemutatkozik: a Szabadkai Urbán András Társulat "The beach" című játéka, amely Albert Camus: Közöny című regénye alapján készült, valamint a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a bukaresti dramAcum közös vállalkozása, a 20/20 című előadás, amely egyedülálló módon először foglalkozik az 1990-es fekete márciussal.

A budapesti fiatal alternatív társulatok színe-java is ott van a programban: a Maladype Társulat az "Übü királyt", a Szputnyik Hajózási Társaság a "Kockavetőt", a KoMa Társulat pedig a különös című SZJ 9231 előadást mutatja be. Az Örkény Színház a stúdió előadások közé is bekerült "Kasimir és Karoline" című Ödön von Horvath darabbal, amelyet szintén egy testvérpár jegyez, Bagossy László rendező és Bagossy Levente díszlettervező. A 29-es gazdasági világválság, a munkanélküliség az emberi kapcsolatokra való kihatását vizsgálja a darab, a különös képi és zenei formákkal keretezett előadásban. A Szegedi Nemzeti Színház Gogol: "Háztűznéző" című drámáját hozza Pécsre, Juronics Tamás koreográfus rendezésében.

Egyúttal nyilvánosságra hozta a Magyar Színházi Társaság, hogy az idei bemutatók közül a 11. Poszt programját - szakítva a hagyományokkal - hárman is válogatják majd: Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs kritikus és Vekerdy Tamás pszichológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×