eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma

Az angol invázió durvább, mint a náci volt

Durvább támadás éri napjainkban a francia nyelvet, mint a II. világháború alatti náci megszállás idején, méghozzá az angol szavak betüremkedése rombolja a francia identitást - állítják nyelvvédők.

Egy sajátosan működő francia nyelvvédő csoportosulás szerint gátat kell szabni az angol szavak térhódításának Franciaországban. Michel Serres, az egyik legnevesebb francia filozófus pedig kijelentette, hogy napjainkban több angol szót lehet látni Párizsban, mint ahány németet a megszállás idején.

Az Avenir de la langue francaise, azaz A francia nyelv jövője nevű szervezet nyolc további nyelvvédő csoporttal összefogva azt állítja, hogy kormányzati szinten kellene kezelni a problémát, és határozottan fellépni az ország államnyelvének védelme érdekében.

Egy felmérés szerint a legtöbb francia azt gondolja, hogy a nyelv alapvetően hozzájárul a nemzeti egységhez. Sokak szerint a nemzetközi üzleti világ okolható azért, hogy számtalan idegen szó lett a nyelv része.

A szervezetek fellépése szerint az állam nem tesz meg mindent a nyelv védelme érdekében, például nem lenne szabad engedni, hogy az állami fenntartású iskolákban vagy más intézményekben idegen nyelvű feliratokkal találkozzanak az oda betérők.

Nemrég egy hipermarket lánc nevezte üzlettípusát Simply Market-nek, de az állami vasúttársaság, az SNCF is angol nevet választott egy új típusú vonatjegyének: a TGV Familyt.

Az egyik munkavállalói szervezet, a MEDEF is angol nyelvű szlogent választott magának: Ready for the Future!

1997-ben az Európai Bizottság dokumentumainak 40 százaléka még elsődlegesen franciául íródott, angolul pedig a 45 százalék, 2008-ban azonban már csak a dokumentumok 14 százalékát fogalmazták franciául, míg angolul a 72 százalékukat. Tavaly a francia nyelvű dokumentumok aránya tovább esett, 11 százalékra.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×