eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem teszi tönkre a mozikat a DVD

Az amerikaiak 2002 óta tavaly először költöttek többet mozira, mint DVD-vásárlásra; a The Wall Street Journal szerint megváltozott a "szórakoztatóipari termékek fogyasztásának" módja.

Az Egyesült Államokban, 2009-ben 9,87 milliárd dollárért vásároltak mozijegyet, ez 10 százalékkal haladja meg az előző évi adatot. A DVD-eladásokból származó bevétel viszont 13 százalékkal 8,73 milliárd dollárra csökkent.

A szórakoztatóipari fogyasztói szokások alakulása nem kedvez a filmstúdióknak. A DVD-forgalmazásból eredő egyre csökkenő haszonnal mind kevésbé tudják ellensúlyozni a gigantikus gyártási költségeket, a mozis bevételeket pedig meg kell osztaniuk a filmszínházakkal.

Ez a módosulás máris átalakította a hollywoodi filmipart, amelynek moguljai a nagy tömegek által fogyasztható, kasszasikereket jelentő filmek készítését részesítik előnyben az olcsóbb, de kisebb bevétellel kecsegtető alkotásokkal szemben. Lehetőség szerint olyan filmeket gyártanak, amelyek a mozirajongók széles táborát vonzzák, ilyen volt tavaly a Transformers: A bukottak bosszúja, a Harry Potter és a Félvér herceg vagy a Fel! című animációs film.

A filmstúdiók számára nemrég még hatalmas bevételeket jelentett, hogy a fogyasztók elkezdték DVD-könyvtáraikat felépíteni. Ez a trend azonban a különleges ajánlatok, például a digitális kézbesítés ellenére mára alapvetően megfordult, a DVD-forgalmazás bevételei feltartóztathatatlanul esnek. Sok fogyasztó a DVD-vásárlásról átállt a kölcsönzésre, ez utóbbi viszont kisebb profitot nyújt a stúdióknak.

A mozizás új távlatát adják az Avatarhoz hasonló 3D technikával készült filmek, amelyek - bár 2-5 dollárral drágábbak a belépők, mint a hagyományos filmekre - a rajongók újabb tömegeit csábítják.

Amerikában tavaly mozijegyekre, DVD-eladásra és kölcsönzésre, továbbá Blue-ray lemezekre, kábeltévés és egyéb mozicsatorna-előfizetésekre összesen 28,38 milliárd dollárt költöttek az egész estés mozifilmek fogyasztói.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×