INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Besenczi Árpád a Hevesi Sándor Színház új igazgatója

InfoRádió / MTI
Besenczi Árpád színművész lesz február 1-től a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója, erről a városi közgyűlés csütörtökön zárt ülésen döntött.

A 28 tagú közgyűlésben a Fidesz 17 képviselője igennel szavazott, míg a többiek tartózkodtak a voksolásnál.

Török Zoltán (Fidesz), a kulturális bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: a közgyűlés megfontoltan hozta meg döntését. Besenczi Árpád jól megírt pályázatot nyújtott be, amelyet meg is tudott védeni. A színművész a zárt ülésen is elmondta elképzeléseit, amelyek meggyőzőek voltak a képviselő számára.

Az új igazgató munkája biztosan nem lesz könnyű, de lesznek támogató munkatársai, így a zalaegerszegi színházban is bekövetkezik majd a békés alkotás időszaka - tette hozzá a képviselő.

Az MSZP frakció tartózkodott a szavazásnál, mert szerintük előre látható volt, hogy a "kártyák le vannak osztva", ezért úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt venni ebben a játszmában - közölte Devecserné Óvári Ibolya MSZP-s képviselő. Hozzátette: döntésük nem Besenczi Árpád személyének szólt, hanem a politikai eljárással nem értettek egyet.

Az intézményvezetőt 17 szavazattal választották meg. Tar Ervin, az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a leadott szavazatokból azt látták, hogy a 28 tagú testületből kizárólag a Fidesz frakció adta le voksát. Az MSZP-s képviselőkön kívül nem szavaztak sem a civil szervezetek, sem a többi párt (SZDSZ, MDF) képviselői.

Az előadóművészeti törvény előírásainak megfelelően felállított szakmai bizottság Tucsni Andrást jelölte első helyen 6:2 arányban. Besenczi Árpád kinevezése ellen a színház társulata nyílt levélben tiltakozott, a kollektíva Tucsni Andrásnak, a teátrum irodalmi vezetőjének elképzeléseit támogatta. A városi és a megyei közgyűlés kulturális bizottsága viszont Besenczi Árpádot, a fővárosi József Attila Színház Jászai Mari-díjas, nívódíjas művészét javasolta igazgatónak.

A címlapról ajánljuk