INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nyolc pályázat a két országos rádiós koncesszióért

InfoRádió / MTI
Hat társaság nyolc pályázata érkezett be a hétfő délutáni beadási határidőig a két országos kereskedelmi rádiós koncesszióra - erősítette meg a nap folyamán az MTI testületi forrásból származó értesülését a médiahatóság.

A közlés szerint a most a Sláger és a Danubius által használt frekvenciára egyaránt négy-négy jelentkező volt.

A jelenleg a Danubiusnak otthont adó frekvenciára a Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt., az ez év szeptemberében a Magyar Nemzet - HírTv csoporthoz tartozó Lánchíd Kereskedőház által létrehozott ADVENIO Műsorszolgáltató Zrt., a szintén szeptemberben Márton Dávid, a Rádió1 alapítója által bejegyzett  Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt. és a Rádió Juventus Műsorszolgáltató Zrt.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) közlése szerint a Sláger rádió jelenlegi frekvenciájára jelentkezett a Sláger Rádió Zrt., a - Kádár Tamás, az Est Media Group ügyvezetőjének tájékoztatása szerint cégük és a tulajdonukban lévő Radiocafé 98.6 által alkotott - FM1 Konzorcium, a Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. és a Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt..

Az ORTT július 20-án fogadta el a jogosultság hét évre odaítéléséről szóló pályázat végleges szöveget.

Július közepén, a médiahatóság háttérbeszélgetésén az MSZP által a testületbe delegált Gyuricza Péter arról beszélt: a november 4-ei testületi ülésen - azaz a hatályos jogosultságok lejárta előtt két héttel - hirdethetnek győztest, és emlékeztetett arra, hogy ez az időpont előbbre kerülhet, ha nem kell kihasználni a pályázatok hiánypótlásához rendelkezésre álló két hetet.

A kiírás szövege szerint a 2011. július 1-jéig tartó első szakaszra ajánlhatnak meg 350 és 700 millió forint közötti díjat az indulók, míg a hétéves koncesszió hátralévő részére - a 200 milliós fix összeg mellett - a nettó árbevétel legalább nyolc százalékával indulhatnak; felső határt pedig nem állapított meg a testület, amely korábban a bevétel 10-15 százalékában szabta volna meg ezt a tételt.

Havi átlagban kell teljesíteni a 25-35 százalékos sávban megajánlható magyar zenei kvótát, amelynek végső értékét "a műsorszolgáltató három év alatt évenként egyenletesen emelve is elérheti".

Ugyanakkor - a reggel öt és este tizenegy óra közötti sávban - heti 25-100 percnyi civil, illetve nem pártpolitikai műsort kell vállalniuk a frekvenciáért versenybe szállóknak. Az összpontszám műsorszolgáltatási tapasztalatért odaítélhető tizedéről döntve "nem értékelhető hátrányként, ha a pályázó nem országos műsorszolgáltatási tapasztalattal rendelkezik.

Az ORTT a december 31-én lejárt frekvenciastop miatt nem tudta tavaly kiírni a pályázatot a Sláger Rádió és a Danubius Rádió által 1997 óta használt két frekvenciatartományra, majd a testületen belüli viták mellett az is hátráltatta a munkát, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) csak június közepén döntött egy, a témába vágó médiatörvény-módosításról. Az Ab akkor megsemmisítette azt a passzust, amely lehetővé tette volna, hogy a hullámsávok jelenlegi használói pályázat nélkül újrázhassanak.

A címlapról ajánljuk