eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A takarítóké a főszerep Glastonburyben

Véget ért Európa legnagyobb szabadtéri fesztiválja Glastonburyben, ahol így megkezdődhetett a legnehezebb munka: a farm megtisztítása a zenerajongók által hátrahagyott 1650 tonna szeméttől.

170 ezer zeneőrült 900 hektáron, több mint 1600 tonna szemét - ezek a vasárnap véget ért fesztivál talán legsokkolóbb számai. A Galstonbury zeneünnep helyszínén a főszerepet most az az 500 munkás veszi át, akiknek feladata, hogy megtisztítsák a helyszínt a háromnapos bulizás melléktermékeitől.

A munka várhatóan nem kevesebb, mint két hetet vesz igénybe. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy az egyébként június utolsó hétvégéjén kívüli napokon farmként működő területet teljesen megtisztítsák az 54 tonna üdítős és sörös doboztól, valamint műanyag palacktól, a több mint 9 tonna üvegtől és a közel 12 tonnát kitevő hátrahagyott sátraktól. Ezen kívül van még 193 tonna "komposztálható anyag", közel 67 tonna fémhulladék és 41 tonna kartonpapír is, amitől meg kell szabadítaniuk a földet a munkásoknak.

Andy Willcott, aki a takarítást felügyeli, azt mondta, hogy semmi különös nincs az egészben, a takarítás mindig is hozzátartozott a fesztiválhoz. "Most megpróbáljuk újra farmmá varázsolni a helyet. Elsődleges célunk, hogy minél kevesebb hulladékot küldjünk a szemétlerakóba, próbálunk újrahasznosítani. Egyre több dolog kerül a felszínre - főleg eltaposott kávéspoharak és papírdarabkák" - tette hozzá Willcott, aki szerint két hét múlva már jobban fog kinézni a hely.

A szervezők igyekeznek elérni, hogy a fesztivál ideje alatt a rajongók minél kevesebb kárt okozzanak a legelőkön. Külön "zöld rendőrség" működik azért, hogy figyelmeztessék a rajongókat: vécézéshez ne a földet, hanem a kijelölt illemhelyeket használják.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×