eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Animációs filmmel nyit a Cannes-i Filmfesztivál

A Pixar Stúdió új, 3 dimenziós animációs filmjével, az Uppal veszi kezdetét ma este a 62. Cannes-i Filmfesztivál. A francia Riviérára idén is több világhírű filmsztár és rendező, többek között Penelopé Cruz, Brad Pitt és Quentin Tarantino is elkíséri legújabb filmjét. A fesztivállal párhuzamosan mutatják be Kenyeres Bálint A repülés története című rövidfilmjét is, a Rendezők Két Hete versenyprogramjában.

Az utóbbi évek legerősebb és legszínesebb programjával kezdődik meg ma a 62. Cannes-i Filmfesztivál. A 120 országból benevezett, csaknem 1700 játékfilmből 52 kapott meghívást a hivatalos program különböző szekcióiba.

A versenyprogramba húsz nagyjátékfilmet válogattak be. Olyan neves filmrendezők munkái szerepelnek itt, mint a dogma-filmjeivel ismertté vált dán Lars Von Trier, aki pályafutásának első horrorfilmjét, az Antikrisztust mutatja be. Ott lesz a vörös szőnyegen Quentin Tarantino is, aki Brad Pitt főszereplésével készítette el a Becstelen brigantik című, második világháborús akciófilmjét.

Pedro Almodóvár új melodrámájának főszerepében Penelopé Cruz látható, és versenyben van az Arany Pálmáért a Tigris és Sárkány tajvani rendezője, Ang Lee is, aki ezúttal egy amerikai komédiát készített Taking Woodstock címmel.

A világsztárokon kívül olyan filmtörténeti jelentőségű francia rendező is új alkotással jelentkezik a fesztiválon, mint a 86 esztendős Alain Resnais, aki a Szerelmem Hirosima és a Tavaly Marienbadban című filmekkel vált ismertté.

Versenyen kívül szerepel Cannes-ban Terry Gilliam legújabb filmje is, amelynek különlegessége, hogy főszerepét négy színész, Johnny Depp, Jude Law, Collin Farrell és a tavaly elhunyt Heath Leadger alakítja. A fesztivál záró filmje Jan Kounen rendező Coco Chanel és Igor Sztavinszkij szerelméről készített alkotása.

A Cannes-i Filmfesztivállal hivatalos programjával párhuzamosan több rangos alternatív filmes mustrát is tartanak, mint amilyen a Kritikusok Hete és a Rendezők Két Hete. Ez utóbbinak programján szerepel Kenyeres Bálint rövidfilmje, A repülés története, amelyet május 22-én vetítenek Cannes-ban. A történet 1905-ben játszódik, a kosztümös filmet a normandiai tengerparton forgatták, többek között Jeles András filmrendező szereplésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×