INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Elhunyt Zoltán Béla

InfoRádió / MTI
Rövid, súlyos betegség után szombat délután elhunyt Zoltán Béla trombitás, a Benkó Dixieland Band tagja - közölte vasárnap Benkó Sándor, az együttes vezetője.

Benkó Sándor a világ egyik legjobb dixieland trombitásaként jellemezte zenésztársát. Elmondása szerint Zoltán Béla 1963. január elsejétől a Benkó Dixieland Banddel tízezer koncertet adott.

Kiemelkedő tehetsége rendkívüli szakmai tudással párosult. Szorgalmas, rendszerető, megbízható emberként a zenekar stabil pillére, a közönség egyik kedvence volt. Számos magyar trombitajátékos őt tekinti példaképének.

A világ több nagy fesztiválján őt választották a legjobb trombitásnak, az "all stars" fesztivál együttesek tagjának - mondta Benkó Sándor.

A Benkó Dixieland Band 72 lemezén működött közre trombitásként, s a lemezeken szereplő trombitás világsztárok egyenrangú partnere volt. Számos kiemelkedő szólószáma - a többi mellet az I Love Paris, a King of The Zulus, a Bábel és a Requiem -, a koncertek biztos sikerszáma volt.

Benkó Sándor hangsúlyozta: Zoltán Bélának komoly szerepe volt abban, hogy a Benkó Dixieland a világ élvonalába küzdötte fel magát. Kiemelkedő egyéni művészi teljesítményéért 1997-ben vette át a "Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje" kitüntetést.

A Benkó Dixieland Band május 7-én a szomorú esemény ellenére megtartja A világ legnagyobb dixie kocsmája című koncertjét a Papp László Budapest Sportarénában - erősítette meg az együttes vezetője.

A címlapról ajánljuk