eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Meddig futnak Magyarországon a sorozatok?

Sztrájkolnak a forgatókönyvírók az Amerikai Egyesült Államokban. A szerzők azt követelik, hogy nagyobb arányban részesüljenek a produkciók DVD- és internetes értékesítéséből. A sztrájk filmeket, tévésorozatokat és talkshow-kat is veszélyeztet. Magyarországon nem fenyeget hasonló munkabeszüntetés, bár a magyar forgatókönyvírók közelmúltban megalakult egyesületének elnöke szerint egy eredményes amerikai sztrájk előbb-utóbb itthon is érezteti majd hatását.

Itthon nem terveznek az amerikaihoz hasonló sztrájkot a forgatókönyvírók - mondta el az InfoRádióban Köbli Norbert.

Hozzátette: a magyar írók érdekvédelmi szervezete nemrég alakult meg, de a hazai helyzete azért is problémás, mert nem egy szervezet végzi az érdekvédelmet és a jogkezelést.

Bár Amerikában a szervezet több tízezer tagot számlál, sztrájkot csak azután tudtak szervezni, hogy országos egyesültben tömörültek a hasonló profilú érdekvédelmi szervezetek.

Hogy a magyar szerzők kapnak-e jogdíjat a DVD-eladások után, arról Köbli Norbert és a FilmJus, azaz a Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületének elnöke ellentétesen nyilatkozott.

Előbbi azt mondta, hogy a DVD-k után nem kapnak, míg az utóbbi, Kabdebó György rámutatott: aki tagja a FilmJus-nak, az utólag pénzhez jut.

Mint mondta, a probléma csak azokkal a filmekkel van, amelyeknél vitatott, hogy ki a jogtulajdonos. Ezek a háború előtt vagy a szocializmus időszakában készült alkotások.

A fő kérdés azonban az: ha az Egyesült Államokban nem készülnek el a kedvenc sorozataink, annak mi, magyarok mikor érezzük a hatását.

Köbli Norbert rámutatott: Magyarországra legalább egy év csúszással érnek ide a filmek, így a televíziós társaságok valószínűleg nem kerülnek nagy bajba, az újak helyett inkább ismétléseket adnak. Persze, minderre csak akkor kerülhet sor, ha az amerikai sztrájk elhúzódik.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×