eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ült már űrkapszulában? Viselt már szkafandert?

Farkas Bertalan egykori űrkapszulájában szoronghatnak és még űrszkafandert is ölthetnek azok, aki ellátogatnak a Közlekedési Múzeum most megnyílt kiállítására, amely az 50 éves űrkutatásnak állít emléket.

A Föld első műholdját, a Szputnyik-1-et 50 évvel ezelőtt, 1957. október 4-én állították pályára az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Bajkonurból.

A műhold alacsony pályán keringett, ezért három hónap múlva megsemmisült a légkörben. Fellövésével megkezdődött az űrkorszak. A műhold alig több mint 83 kilós volt, és 70 millió kilométert tett meg.

Az űrkutatás azóta eltelt 50 évét mutatja be legújabb kiállításával a Közlekedési Múzeim - mondta az InfoRádióban Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, az intézmény igazgatója.

A múzeum megkapta a szovjet űrkutatási központtól azt az eredeti űrkapszulát is, amelyben 1980 májusában Farkas Bertalan a magyarok közül elsőként elindult a világűrbe a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén.

A múzeum most elkészítette ennek egyik másolatát, amelyben a kiállítás látogatói kipróbálhatják, milyen lehet egy szűk kabinban eltölteni az időt. Farkas Bertalan egyébként 8 napot töltött az űrben.

A felnőttek egy szkafanderbe is belebújhatnak és kipróbálhatják azt is, milyen lehet egy landolás egy űrsiklóval.

Egy hangkapuba behajolva pedig bárki meghallgathatja, milyen hangja van annak, amikor fellőnek egy űrhajót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×