eur:
388.39
usd:
361.92
bux:
69037.09
2024. május 9. csütörtök Gergely

Már az irodalmi alkotások is mobiltelefonon születnek

Újabban a mobiltelefonos szerzők ostromolják az írói népszerűségi listákat. Legalábbis Japánban, ahol a telefonokra szerelhető kütyük széles tárházával találkozhatunk.

Japánban minden technikai újítás szinte megjelenésekor széles körben ismertté és használatossá válik. Ilyen például az a billentyűzet, amelyet a telefonhoz lehet illeszteni.

A készülék nemcsak a technika, hanem az irodalom kedvelői számára is újdonságot hozott, az országban ugyanis egyre többen írják regényeiket vagy novelláikat ennek segítségével.

Már hét éve létezik az a honlap, amelyre az így született alkotásokat be lehet küldeni az internet segítségével. Az oldalnak mára hatmillió rendszeres látogatója van, akik több millió regényt töltöttek fel.

Az így készült műveket gyakran hagyományos könyvként is kiadják, a távol-keleti szigetországban az év első felében értékesített könyvek tízes sikerlistáján öt kezdte "életét" mobiltelefonos alkotásként.

Az egyik legnagyobb ívű pályát befutott alkotás egy érzelmes regényt, egy daganatos fiú szerelmi története, amely több mint 1,3 millió példányban értékesítették, miután könyvként is megjelent. Az alkotásból film is készül.

A mobilos írók többsége hölgy, általában középiskolások, vagy olyanok, akik a húszas éveik elején járnak. Azok az emberek, akik már beleszülettek abba, hogy kapcsolataikat is mobiltelefonon tartják fenn.

Számos könyvre hatással van a Japánban igen kedvelt szórakoztató irodalom. Ezekben főleg a dialógusok vannak túlsúlyban, a leíró részek pedig háttérbe szorulnak.

Az újfajta eszközökkel írók újfajta stílusa természetesen sokakat zavar. Szerintük ezekből a regényekből hiányzik a leírás, valamint a szereplők jellemfejlődése. Az irodalomkutatók pedig azt mondják: mindenképpen figyelemreméltó a jelenség, azonban érdemes nem figyelmen kívül hagyni, hogy számos amatőr munka is a nyilvánosság elé kerül.

A Kanto Gakuin Egyetem egyik professzora szerinte a fő kérdés az, hogy a professzionális szerzőkre hogyan hat az újdonság.

Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×