eur:
388.68
usd:
361.64
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Magyar szerző lett az európai sci-fi írók legjobbja 2007-ben

Szélesi Sándort választotta Európa legjobb tudományos-fantasztikus írójának az Európai Science Fiction Társaság (ESFS), amely egy másik magyar alkotót is kitüntetett az ígéretes kezdő szerzőknek járó elismerésével - közölte a Graal Könyvek kiadó.

Az Anthony Sheenard álnéven író, 38 éves Szélesi Sándor, valamint az ígéretes elsőkötetes alkotónak járó ösztönző díjat kiérdemlő F. Tóth Benedek az elismerést a társaság koppenhágai találkozóján vehette át - olvasható a közleményben.

Szélesi Sándor, író-szerkesztő, forgatókönyvíró történelem-művelődésszervező szakot végzett, ő a Mysterious Universe űropera-sorozat egyik "atyja", szerkesztője. Írt ősmagyar történelmi misztikus regényt, fantasyt, thrillert, harmadmagával létrehozta az Átjáró című sci-fi magazint, jelenleg a Tűzvonalban című magyar filmsorozat forgatókönyvírójaként dolgozik. Legjobb magyar sci-fi regény kategóriában 1998-ban és 2005-ben kapott Zsoldos Péter-díjat, amit tavaly a legjobb sci-fi novelláért vehetett át Galileo című kötetéért.

F. Tóth Benedek a kezdő szerzők ösztönzését szolgáló díjat Mellékhatás címen idén megjelent első science-fiction témájú novelláskötetéért kapta. A 39 éves, földrajz-történelem végzettségű író-szerkesztő számos heti és napilapnál dolgozott újságíróként, szerkesztőként, öt éve tanít a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és szabadidejében ír.

A díjakat az európai sci-fi társaság (ESFS) alapította, amely évente egyszer a tagállamok javaslatára és szavazatainak összesítése után hirdeti ki a legjobbakat, nem kiemelten egy munkáért, hanem az addig végzett tevékenységüket elismerve - ismerteti a közlemény.

A koppenhágai sci-fi találkozón mások mellett részt vett Harry Harrison, a műfaj európai nagymestere, Stephen Baxter, akit A. C. Clarke-kal közösen írt regényei tettek ismertté, illetve Anne McCaffrey, aki fantasy-regényeiről Magyarországon is ismert.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 04:00
×
×
×
×