eur:
389.36
usd:
361.33
bux:
68458.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bayreuthi ünnepi játékok magyar fellépőkkel

Ismét Bayreuthra figyelnek a világ komolyzene-rajongói, szerdán kezdetét veszi a Richard Wagner Fesztivál. Az 1876. óta minden évben megrendezett eseménynek idén is lesznek neves magyar előadói.

Bayreuthban szerda délután nyílik meg a sorrendben 96. Wagner Fesztivál. Az idei ünnepi játékok nyitóelőadása a Nürnbergi mesterdalnokok, de augusztus végéig számos előadást tekinthet meg a közönség.

Richard Wagner ükunokája, aki a jelenlegi fesztiválvezető, a 87 éves Wolfgang Wagner Katharina nevű leánya, először lép a nyilvánosság elé Bayreuthban, ugyanis a közönség az ő rendezésében láthatja a Nürnbergi mesterdalnokokat.

Vagy siker, vagy fütty

A kereken hatórás premier karmestere Sebastian Weigle - aki szintén először szerepel Bayreuthban - úgy vélte, hogy Katharina Wagnernek sikerül újat mondani a Nürnbergi mesterdalnokokkal, de a próbák alapján az előadás kifütyülését sem tartja kizártnak.

Idén is programon szerepel a Tannhäuser, valamint a német rendezők fenegyerekének tartott Christoph Schlingensief botrányt kiváltó Parsifalja, valamint a Nibelung gyürüje - amelyet ezúttal is a lassan már házi karmesternek tekintett Christian Thielemann vezényli.

Az augusztus 28-ig tartó fesztiválra már hónapokkal ezelőtt minden jegy elkelt. A Nürnbergi mesterdalnokok szerdai premierjén - férje kíséretében - megjelenik Angela Merkel kancellár, valamint José Manuel Barroso, az Európai Unió bizottságának elnöke és több volt német államfő is.

Vita a fesztivál szervezéséről

A modern világ első fesztiválját maga a világhírű zeneszerző rendezte meg elsőként, amikor is összegyűjtötte a zenéjét kedvelő kiváló muzsikusokat, hogy a lehető legjobb előadásmódban adhassák elő darabjait.

Az operái által, vagy ahogy Wagner nevezte: zenedrámái által világhíressé vált zeneszerző, karmester és operaszövegkönyv-író tiszteletére azóta is minden évben a németországi Bayreuthban gyűlnek össze a legnevesebb előadók és a zenerajongók.

Wagner rájött arra, hogy művei nem alkalmasak arra, hogy hagyományos színházi előadás keretében adják elő azokat, ezért megálmodott egy olyan előadótermet, amely akusztikájában szinte felülmúlhatatlan - mesélte a fesztivál történetét az InfoRádióban Király Éva, a magyarországi Richard Wagner Társaság ügyvezető elnöke.

Akkoriban a világ számos pontján, így Magyarországon is létrejöttek egyesületek az építkezések támogatására, ezek a társaságok később átalakultak, és a wagneri kultúra megőrzésére és támogatására tevékenykedtek tovább.

A megnyitó előtt ismét fellángolt a vita az ünnepi játékok művészeti vezetésének utódlásáról. Erre egy korábbi szerződés alapján Richard Wagner leszármazottai jogosultak, azonban a jelenlegi agg vezető, Wolfgang Wagner inkább a most debütáló Katharina nevű leányát szeretné erre a tisztségre, szemben egy korábbi házasságból származó leányával, Évával és Nike nevű unokatestvérével, aki már jó ideje jogot formál a fesztivál irányításának átvételére.

Magyar előadókat is láthatunk

A Bartók rádió idén is több előadást közvetít egyenes adásban a bajorországi fesztiválról. A Wagner-operákat megszólaltató ünnepi játékokon pedig több magyar művész is fellép. Németh Judit Vénusz szerepét énekli a Tannhauserben, a Parsifalt, Az istenek alkonyát és a Siegfriedet pedig Fischer Ádám vezényletében hallhatja a közönség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×