eur:
389.54
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A nő, aki lefeküdt Trockijjal, és kapcsolatban maradt Sztálinnal

A híres mexikói festőházaspár, Diego Rivera és Frida Kahlo korábban soha nem látott személyes tárgyai, levelei, fényképei tekinthetők meg egy pénteken nyíló mexikóvárosi kiállításon.

A száz éve született, 1954-ben elhunyt Frida Kahlo és férje, az 1957-ben meghalt Diego Rivera Mexikó leghíresebb művészei közé tartozik.

Frida Kahlo még tinédzser korábban szenvedett tartós fogyatékosságot okozó balesetet, ami hatott művészetére is, a vásznon főképpen a női szenvedésre és megcsonkítottságra fókuszált.

Diego Rivera falfestményein a kapitalizmus, a kommunizmus és az imperializmust szerepét ábrázolta a mexikói történelemben.

A gyűjteményben található több ezer levél rengeteget elárul kettőjük szenvedéssel és hűtlenséggel teli kapcsolatáról, utóbbira példa a festőnő Lev Trockijjal, a menekült szovjet forradalmával folytatott viszonya.

Késői népszerűség

Diego Rivera halála előtt úgy rendelkezett, hogy a gyűjteményt leghamarabb felesége halála után 15 évvel hozhatják nyilvánosságra, és tartsanak titokban minden olyan információt, amely felzúdulást kelthet Mexikóban.

Ennek szellemében a gyűjteményt gondozó Dolores Olmedo úgy döntött, hogy csak az ő halála után nyílhat meg az archívum. Bár ő 2002-ben elhunyt, a pillanat csak most érkezett el.

A péntektől szeptember 30-ig nyitva tartó kiállításon mintegy 100-at állítanak ki a 22.105 dokumentumból, továbbá 50, korábban szintén soha nem publikált fényképet.

A pár szerelmi élete mellett az érdeklődők sok mindent megtudhatnak a művészek militáns kommunizmusáról, és a több híres politikussal, többek között Joszif Sztálinnal fenntartott kapcsolatukról.

Frida Kahlo festészete az utóbbi egy évtizedben lett különösen népszerű nemzetközileg is, életéről 2002-ben film is készült, Frida címmel, Salma Hayekkel a főszerepben.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 17:50
×
×
×
×