eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Megmenti az elhanyagolt filmeket a sztárrendező

Az elhanyagolt filmekért küzd Martin Scorsese. A rendező a cannes-i filmfesztiválon jelentette be: létrehozott egy olyan szervezetet, amely a külföldi alkotások megmentéséért dolgozik.

A Dühöngő bika és a Taxisofőr Oscar-díjas rendezőjéhez csatlakozott egy tucat másik híres rendező, köztük Stephen Frears, A királynő című film direktora is.

A World Cinema Foundation főleg a fejlődő országokban készült filmek megmentésén fáradozik majd, mert alapítói attól tartanak, hogy ezek az alkotások megrongálódnak vagy teljesen elpusztulnak.

Martin Scorsese elmagyarázta, miért is tartja fontosnak az ilyen filmek megőrzését.

A szüleim New York-i munkások voltak, nem túl képzettek, így nem is nagyon szerettek olvasni, így én rengeteg filmet láttam a televízióban - mondta a 66 éves rendező, aki hozzátette: ezek új világot mutattak meg neki, a külföldi alkotásokból pedig rengeteg különböző kultúrát ismert meg.

Stephen Frears, aki az idei fesztivál zsűrijének tagja, szintén felemelte szavát a régi filmek megmentésének érdekében.

Kijelentette: például a brit filmintézetnek is több pénzre van szüksége ahhoz, hogy hatékony munkát végezhessen.

Alulfinanszírozott és pénzre van szüksége, ez ennyire egyszerű. Ez az életünk, a kultúránk, a kormányt pedig nem érdekli túlságosan - mondta a rendező.

A World Cinema Foundationben részt vesz a kínai direktor, Wong Kar-wai is, az idei nyitófilm, a My Blueberry Nights rendezője is.

A filmes elmondta: két éve több száz kínai filmet talált egy San Franciscó-i raktárépületben, és azt tervezte: amennyit csak tud, Hongkongba visz, hogy helyreállíthasson közülük annyit, amennyit csak tud.

Olyanok, mint az árvák, hiszen senki sem tudja, kié volt ez a rengeteg kópia - közölte a rendező, aki arról beszélt: ezek a filmek nagyon sokat jelenthettek azoknak a kínaiaknak, akik családjuk nélkül, magányosan érkeztek az Egyesült Államokba, és ezek az alkotások jelentették számukra az egyetlen szórakozási lehetőséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×