eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Kárpótolt az élet, amiért nem játszhattam el Hamletet"

A Hamlet az egyetlen nagy szerep, ami kimaradt az életemből - mondta el az InfoRádiónak Mihályi Győző, a Pesti Magyar Színház és a József Attila Színház színművésze. Mihályi Győző több évtizedes kiemelkedő színészi eredményeiért március 15-én vette át a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze-díjat.

Mikor fordult a színészet felé?

A magyartanárom indított el tízévesen, mert elég jól olvastam, szerettem az irodalmat. Kiválasztott arra, hogy az iskolai ünnepségeken én szerepeljek. A középiskolába pedig egy irodalmi szakkörbe, aztán irodalmi színpadra jelentkeztem. Ott kerestek egy Anna Frank előadáshoz egy Péter nevű fiú szerepére egy 16 éves embert, én akkor pont annyi voltam. Engem találtak meg. Nagyon nagy örömet okozott ez a munka, akkor jöttem rá, hogy lehet, hogy nekem ezt kellene csinálnom, színésznek kellene mennem. Az irodalmi színpadtól többen is jelentkeztek a főiskolára. Én is jelentkeztem és fel is vettek elsőre.

Milyen szerepeket kedvel leginkább? Amelyekkel könnyen tud azonosulni vagy amik nagyobb kihívást jelentenek?

Amikkel könnyen tudok azonosulni, azokat hamarabb tudom megcsinálni, és nagyobb sikert is lehet elérni ezekkel. A bonyolultabb, nehéz fajsúlyú szereppel kisebb sikereket lehet elérni, én mégis jobban szeretem ezeket, a nagyobb falatokat. Minket úgy neveltek a főiskolán, hogy univerhális színészekké váljunk. Zenés darabokban is játszottunk, zenés vígjátékokban, mindenevők kellett, hogy legyünk. Én vidéken voltam 12 évik. Ez alatt sok mindent végigjátszottam.

Van-e megvalósulatlan szerepálma?

Hamletet mindenki el akarja játszani. Gábor Miklós játszott zseniálisan Hamletet Vámos László rendezésében, ez nekem példaértékű volt. Egyszer felvetődött, Miskolcon váltás volt és jött egy új művészeti vezető, aki azt mondta nekem: "tudod, hogy ha most előszedem a Hamletet, akkor nem te leszel már, hozok egy fiatalt". 32 éves voltam akkor. Úgy megsértődtem, hogy el is szerződtem. Hogy lehet az, hogy nem én leszek, hiszen nekem kellene lennem - gondoltam. De valami miatt az engem elkerült. Lehet, hogy nem látnak bennem annyi intellektust. Ez egy nagyon intellektuális, egy borzasztóan összetett szerep. Végig kell bírni intellektussal, érzelmileg, fizikálisan, mindenhogyan. Játszottam én ilyet, de talán kicsit lelkesebb, kevésbé tépelődő alkatokat. Lehet, hogy kicsit távol áll tőlem. De nem olyan mély ez a seb. Kárpótolt engem az élet azért, mert Hamletet nem játszottam el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×