eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rubik Ernő: az emberiség játszani akarása örök

Huszonöt év után újra lesz Rubik-kocka világbajnokság Budapesten! A világhírű játék feltalálója és névadója szerint ritkán születnek eredeti és maradandó dolgok a világban. Rubik Ernő Állami-díjas építészmérnök, a Rubik Studió Kft. ügyvezetője március 15-én Kossuth-díjat vehetett át a Parlamentben.

A XXI. század elején vannak még jó logikai, ügyességi játékok?

Kell, hogy legyenek. Az emberiség játszani akarása örök, a tárgyak - amelyek ez alatt a hosszú idő alatt megszülettek - közül is van sok, ami örök, ilyen például a sakk. Úgy tűnik - legalábbis az elmúlt harminc év ezt bizonyítja -, hogy az a kategória, ami az én nevemhez kapcsolódik, hasonló erővel bír.

Milyen gyakran keletkeznek olyan játékok, amelyek így megragadnak az emberek agyában?

Elég ritkán. Eredeti dolgok, igazi újdonságok elég ritkán születnek. Amikor a kocka híressé vált 1980 táján, legtöbben egy Sam Lloyd nevéhez fűződő logikai játékot emlegettek, amely azelőtt száz évvel volt hasonlóan népszerű és híres. Azt mondhatom, százévenként jön létre ilyesmi.

Ezzel a Kossuth-díjjal tárgyművészeti tevékenységét is elismerték. Fontos az, hogy néz ki egy játék, egy tárgy?

Rendkívül fontos. Nagyon fontos, hogy néznek ki a minket körülvevő tárgyak. Egy-egy tárgynak olyannak kell lennie, hogy ő önmaga legyen. Ne legyen összetéveszthető mással, és alkalmas legyen arra, amire való.

Mostanában dolgozik valamin?

Kifejezetten játékok tervezésével nem foglalkozom, az időnk nagy részét az a szervezés és piackontroll tölti ki, ami a meglévő termékek életéhez kapcsolódik. A mostani fő feladatunk az ezévi budapesti világbajnokság előkészítése.

Milyen világbajnokság ez?

A kockáról szól. 25 évvel ezelőtt volt utoljára ilyen Budapesten a Vigadóban. Most, ha minden jól megy, a Millenáris Parkban lesz egy hasonló.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×