INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Friss Oscar-díjas filmpremier

Infostart / InfoRádió
Csütörtökön mutatják be a magyar mozik a Capote című filmet. A főszereplő Philip Seymour Hoffman alakításáért idén Golden Globe, és Oscar-díjban részesült.

Egy évvel azután, hogy megjelent nagysikerű regénye, az Álom luxuskivitelben, Truman Capote amerikai író megdöbbentő eseményről olvas a New York Times 1959. november 16-i számában. A kansasi Holcombban brutális kegyetlenséggel meggyilkolták egy farmer család négy tagját. A hír felkelti Capote érdeklődését, és úgy dönt, elutazik a kisvárosba és cikket ír a történtekből.

Cikk helyett azonban a Hidegvérrel című könyv jelent meg öt és fél évvel később, amellyel Capote új műfajt alkotott, amit ő tényregénynek nevezett el.

Célja az volt, hogy a szépirodalom, a fikció technikáit alkalmazza a nem-fikciós irodalomban. A siker nem váratott magára, Truman Capote ezzel a regényével az Egyesült Államok egyik leghíresebb írójává vált.

Film a regényről

A film a regény keletkezésének körülményeit követi végig: Capote a városi nyüzsgő társasági életből kikerülve idegen terepen találja magát. Igyekszik a gyilkosság kapcsán az érintettek bizalmába férkőzni, manipulálni őket, csakhogy minél részletesebben megismerhesse az eset részleteit, eközben megosztja környezetével saját életének titkait, mígnem az elfogott és halálra ítélt gyilkosok egyikével is összebarátkozik.

Bennett Miller rendező első nagyjátékfilmes munkája mesterien mutatja be Truman Capote személyiségét, amiben Philip Seymour Hoffman Oscar-díjas alakításának kiemelkedő szerep jutott. A filmet, annak forgatókönyvét és a rendezőt szintén jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára, akárcsak Catherine Keener-t Nelle Harper Lee írónő szerepének megformálásáért.


A címlapról ajánljuk