eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Friss Oscar-díjas filmpremier

Csütörtökön mutatják be a magyar mozik a Capote című filmet. A főszereplő Philip Seymour Hoffman alakításáért idén Golden Globe, és Oscar-díjban részesült.

Egy évvel azután, hogy megjelent nagysikerű regénye, az Álom luxuskivitelben, Truman Capote amerikai író megdöbbentő eseményről olvas a New York Times 1959. november 16-i számában. A kansasi Holcombban brutális kegyetlenséggel meggyilkolták egy farmer család négy tagját. A hír felkelti Capote érdeklődését, és úgy dönt, elutazik a kisvárosba és cikket ír a történtekből.

Cikk helyett azonban a Hidegvérrel című könyv jelent meg öt és fél évvel később, amellyel Capote új műfajt alkotott, amit ő tényregénynek nevezett el.

Célja az volt, hogy a szépirodalom, a fikció technikáit alkalmazza a nem-fikciós irodalomban. A siker nem váratott magára, Truman Capote ezzel a regényével az Egyesült Államok egyik leghíresebb írójává vált.

Film a regényről

A film a regény keletkezésének körülményeit követi végig: Capote a városi nyüzsgő társasági életből kikerülve idegen terepen találja magát. Igyekszik a gyilkosság kapcsán az érintettek bizalmába férkőzni, manipulálni őket, csakhogy minél részletesebben megismerhesse az eset részleteit, eközben megosztja környezetével saját életének titkait, mígnem az elfogott és halálra ítélt gyilkosok egyikével is összebarátkozik.

Bennett Miller rendező első nagyjátékfilmes munkája mesterien mutatja be Truman Capote személyiségét, amiben Philip Seymour Hoffman Oscar-díjas alakításának kiemelkedő szerep jutott. A filmet, annak forgatókönyvét és a rendezőt szintén jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára, akárcsak Catherine Keener-t Nelle Harper Lee írónő szerepének megformálásáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×