eur:
393.96
usd:
369.34
bux:
65776.04
2024. április 23. kedd Béla

Beesett az eső Madrid legújabb múzeumcsodájába

A madridi Reina Sofia modern művészetek múzeumának új, látványos szárnyát lélegzetelállító építészeti teljesítményként dicsérték. Egy gond volt csak vele: befolyt az esővíz, rá a kiállított művekre.

Az új szárnyat Franciaország vezető avantgárd építésze, Jean Nouvel tervezte, akinek futurisztikus épületei híresek a fény- és a víz-hatások újszerű használatáról. Ez a "speciális víz-elem" azonban nem szerepelt a 92 millió eurós üveg és fém építmény eredeti tervei között.

Vagyis mégiscsak szerepelt - derült ki az épület átvizsgálásakor. Amikor a megnyitó előtt néhány nappal vízcseppek okozta foltokat fedeztek fel a kubista mester, Juan Gris egyik képén, egy óvatlan alkalmazottat okoltak, aki nyitva hagyta a tetőkert locsolásához használt slag csapját.

Később azonban kiderült, hogy hiányosságok voltak a tető és a vízelvezető rendszer tervezésében és kivitelezésében. A tetőt azóta újratervezték és átalakították, így a múzeum igazgatója szerint már "vízálló az új épület". Éppen idejében, hiszen a múzeum a híres Pradoval együtt egy hatalmas Picasso-kiállításra készül, hogy megünnepeljék a híres festő Guernica című képe hazatérésének 25. évfordulóját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×