eur:
394.91
usd:
356.6
bux:
72622.51
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

"Meg sem tudtam szólalni az örömtől"

Alaposan meglepte Söptei Andreát a nemzeti ünnep alkalmával neki ítélt Jászai Mari-díj. A színművész meglepetésének okairól és pályája emlékezetes momentumairól is beszélt az InfoRádióban.

- Meglepte a kitüntetés?

- Azzal, hogy elmentem a Katonából és szabadúszó lettem, magamban lemondtam az állami díjakról, mert ehhez a legtöbbször az kell, hogy társulathoz tartozzon az ember. A díjakra a színiigazgatók terjesztenek fel, ők pedig általában a saját embereiket jelölik. Ezért nagyon-nagyon meglepett, amikor először hallottam erről. Annyira meg voltam döbbenve, hogy meg sem tudtam szólalni, nem tudtam az örömömet kifejezni.

- Milyen emlékeket őriz a Katona József Színházról?

- A Katonában töltött nyolc évem életem szebb időszakát jelenti, ebbe beleszámítom a főiskolai éveimet is, mert Zsámbéki Gábor volt az osztályfőnököm, ő vitt engem a Katonába, először gyakorlatra, aztán odaszerződtetett. Legelső szerepem Shakespeare Vízkeresztjében Viola, ez felejthetetlen, nem azért, mert olyan jó voltam benne, hanem mert teljesült az álmom: ott voltam a Katonában, egy színpadon voltam Básti Julival, Benedek Miklóssal, Blaskó Péterrel, Szirtes Ágival, Vajda Lászlóval.

- Milyen kedves szerepei voltak ebben az időszakban?

- Szívesen emlékszem vissza a Zsámbéki Gábor rendezte Ophéliára, nagyon jó munkák voltak a kamarában Halász Péterrel, aztán a nagyszínpadon Jeles Andrással. Máté Gáborral a Müller táncosai azért nagyon emlékezetes, mert szinte csak mi, fiatalok szerepeltünk benne. Amikor eljöttem a Katonából, lezárult valami, a pályámon is és bennem is, sok mindent elraktam magamban, ezért is nagyon meglepő és nagy öröm ez a díj.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Elektromos gépjármű töltőállomások vidéki telepítésére költi a kormány az idén tavasszal felvett 1 milliárd eurós kínai hitel egy részét – tudta meg a Portfolio. Ezt a célt az EU-s helyreállítási hitelkeret terhére tervezte megvalósítani a kormány a megjelenés előtt álló, 28 milliárd forintos pályázatból. A brüsszeli pénz azonban valószínűleg nem, vagy késve érkezik meg, ezért tervezi beforgatni a pályázat mögé a kínai hitelt a kormány; addig pedig jól jön a magyar állami költségvetésnek a tavasszal már felvett kínai pénz. Értesülésünk afelé mutat, hogy nemcsak a 28 milliárdos készülő, hanem a már megjelent 30 milliárd forintos elektromos járművásárlási EU-pályázat mögé is a kínai hitel egy részét forgatja be a kormány.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×