eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar kulturális év kezdődik Németországban

Münchenben pénteken ismertették a németországi magyar kulturális év rendezvényeit. Július végéig a kulturális események több, mint a felét Bajorországban rendezik.

Eredetileg a bajor tartományi kormányfő és a magyar miniszterelnök nyitotta volna meg a jövő héten Münchenben a kulturális évet, azonban a magyarországi választási előkészületre való tekintettel Gyurcsány Ferenc nevében Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere üdvözli a bajor uralkodók egykori rezidenciáján összegyűlteket, míg a vendéglátókat Beate Merk igazságügyminiszter képviseli, aki már a múltban is kitűnt magyar-barát felszólalásaival.

Baranyi Mária müncheni magyar főkonzul hangsúlyozta, a kulturális év egybeesik az 1956-os szabadságharc fél évszázados évfordulójával, ezért az akkori események felelevenítésének fontos szerepet szántak a rendezők - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Azonban egy, a távolabbi múltba mutató eseményre, a török túlerő felett 1456-ban Nádorfehérvárnál aratott magyar győzelemre is emlékeztetni kívánnak, hiszen Németország katolikusok lakta vidékein is minden délben megszólalnak a harangok - csupán kevesen tudják, hogy ezt annak idején III. Calixtus pápa rendelte el a keresztény Nyugatot védelmező magyarok dicsőségére.

A jövő esztendőbe is belenyúló eseménysorozatban a zene és a képzőművészeti rendezvények mellett az irodalom, a filmművészet és a tudományos kutatás, valamint az ifjúság körében szorgalmazott kulturális kapcsolat is hangsúlyt kapott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×