eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Közeledik a szemle vége

Kedden véget ér a 37. Magyar Filmszemle. Az idei rendezvényen minden korábbinál több alkotás látható; a versenyprogramban 103 film szerepelt.

A gyertyák csonkig égnek

Mind a négy vetítésen nagy sikerrel van túl a 37. Magyar Filmszemlén Iglódi István: A gyertyák csonkig égnek című filmje. A Márai Sándor regényéből készült alkotás a nemrég elhunyt Agárdy Gábor utolsó filmje.

A film másik főszerepét Avar István játssza. Tompos Kátya, egy frissen végzett főiskolás a nő, aki csak mint néma emlékkép van jelen a filmben. A dajka Csernus Mariann, a vadászt Mihály Pál játssza.

„Érdekes módon nem csak idősebbek, hanem fiatalok is megnézték, és ahogy észrevettem nem unták. Pedig végeredményben a színházi előadás is olyan, hogy bejön két ember, leül, és beszélget egymással. Ez a jó írásoknak a titka, hogy annak ellenére, hogy igazából látszólag nem történik semmi, mégis lekötik az embert.” – nyilatkozta Iglódi István a filmhu internetes újságnak.

Madárszabadító, felhő, szél

Első nagyjátékfimjével jelentkezik a filmszemlén Szaladják István. Az operatőr-rendező előző filmje, az Aranymadár 2000-ben megnyerte a filmszemle legjobb kisjátékfilm-díját, 2001-ben Nápolyban pedig a legjobb európai kisfilmnek választották. "Madárszabadító, felhő, szél" című új filmjében egy orosz parasztfiú és egy szent bolond, egy zarándok találkozása áll a középpontban.

Képzelt forradalom


A 37. Magyar Szemle dokumentumfilm versenyprogramjában szerepel Zágoni Balázs filmje, a Képzelt forradalom. Az alkotás a romániai kommunizmus egyik legnagyobb perének, a Szoboszlay-pernek a hátterét dolgozza fel.

„Lehet, hogy groteszk, lehet, hogy vicces, de végső soron tragikus. Az egész film arról szól, hogy milyen esélye van annak, hogy 2-3 ember, (egy lelkész, néhány tanító egy arisztokrata és egy ügyvéd) megdöntsenek egy kommunista diktatúrát.” – nyilatkozta az InfoRádiónak Zágoni Balázs.

Az élet vendége – Csoma-legendárium

Szemző Tibor új filmje, "Az élet vendége – Csoma-legendárium" című alkotás a filmszemle nagyjátékfilm versenyében látható. A film egyik szála a népi képzelet meséit idézi Kőrösi Csoma Sándor alakjáról. A másik szál a tibeti olvasmányok, a hozzájuk kapcsolódó gondolatok, érzések felidézése eredeti tibeti szövegek és más irodalmi források alapján.

„Az állandóságot ebben a filmben a zene képviseli” - nyilatkozta az InfoRádiónak Szemző Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×