eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Több mint száz nemzetközi díj 2005-ben

A 2005-ös évben 104 külföldi trófea és 8 életműdíj öregbítette a magyar filmalkotók jóhírét világszerte - tájékoztatta közleményében a Magyar Filmunió az InfoRádiót.

A Magyar Filmunió tavaly közel 2700 alkalommal nevezett be magyar gyártású játék-, rövid-, dokumentum és animációs filmeket a nagyvilág több mint 400 nemzetközi filmfesztiváljára és különböző rendezvényeire. A nevezésekből 998 alkalommal hívtak meg a nemzetközi seregszemlék programjukba magyar alkotásokat. Ebből 233 esetben az adott rendezvény versenyprogramjában is részt vett a meghívott film.

A magyar versenyzőket 104 díj és elismerés koronázta 2005-ben Európa, Amerika, Ázsia és Afrika különféle filmfesztiváljain. A legfontosabb és legnagyobb 12, úgynevezett A-kategóriás filmfesztiválon idén is nagy számban vettek részt magyar filmek, Berlinben három, Cannes-ban négy, Karlovy Varyban pedig hat film képviselte Magyarországot. Sanghajban, Moszkvában, Montrealban Mar del Plata-ban, Velencében, Tokióban és Kairóban is láthatott magyar filmet a nemzetközi közönség 2005-ben.

A játékfilmek közül Koltai Lajos Sorstalansága az első 12 trófeájával, számos komoly elismerést nyert el Fliegauf Benedek Dealer, Pejo Róbert Dallas Pashamande, Gauder - Novák Nyócker! című alkotása valamint Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje. A 2005-ös filmek közül A temetetlen halott és A porcelánbaba is számos neves nemzetközi filmfesztiválra nyert meghívást.

A rövidfilmes mezőnyből Kenyeres Bálint Before Dawn című műve emelkedi ki 11 külföldön elnyert díjával. 2005-ben a magyar dokumentumfilmek közül Kocsis Tibor Új Eldorádó-ja hódított. Az animációk közül M. Tóth Géza Maestro-ja emelkedik ki, 11 külföldi díjjal tért haza 2005-ben.

Nemzetközi filmes rendezvények az óévben Szabó István, Jancsó Miklós és Tarr Béla munkássága előtt tisztelegtek életműdíjakkal Moszkvától Szentpéterváron, Berlinen és Cannes-on át Sevilla-ig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×