INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

Több mint száz nemzetközi díj 2005-ben

Infostart / InfoRádió

A 2005-ös évben 104 külföldi trófea és 8 életműdíj öregbítette a magyar filmalkotók jóhírét világszerte - tájékoztatta közleményében a Magyar Filmunió az InfoRádiót.

A Magyar Filmunió tavaly közel 2700 alkalommal nevezett be magyar gyártású játék-, rövid-, dokumentum és animációs filmeket a nagyvilág több mint 400 nemzetközi filmfesztiváljára és különböző rendezvényeire. A nevezésekből 998 alkalommal hívtak meg a nemzetközi seregszemlék programjukba magyar alkotásokat. Ebből 233 esetben az adott rendezvény versenyprogramjában is részt vett a meghívott film.

A magyar versenyzőket 104 díj és elismerés koronázta 2005-ben Európa, Amerika, Ázsia és Afrika különféle filmfesztiváljain. A legfontosabb és legnagyobb 12, úgynevezett A-kategóriás filmfesztiválon idén is nagy számban vettek részt magyar filmek, Berlinben három, Cannes-ban négy, Karlovy Varyban pedig hat film képviselte Magyarországot. Sanghajban, Moszkvában, Montrealban Mar del Plata-ban, Velencében, Tokióban és Kairóban is láthatott magyar filmet a nemzetközi közönség 2005-ben.

A játékfilmek közül Koltai Lajos Sorstalansága az első 12 trófeájával, számos komoly elismerést nyert el Fliegauf Benedek Dealer, Pejo Róbert Dallas Pashamande, Gauder - Novák Nyócker! című alkotása valamint Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje. A 2005-ös filmek közül A temetetlen halott és A porcelánbaba is számos neves nemzetközi filmfesztiválra nyert meghívást.

A rövidfilmes mezőnyből Kenyeres Bálint Before Dawn című műve emelkedi ki 11 külföldön elnyert díjával. 2005-ben a magyar dokumentumfilmek közül Kocsis Tibor Új Eldorádó-ja hódított. Az animációk közül M. Tóth Géza Maestro-ja emelkedik ki, 11 külföldi díjjal tért haza 2005-ben.

Nemzetközi filmes rendezvények az óévben Szabó István, Jancsó Miklós és Tarr Béla munkássága előtt tisztelegtek életműdíjakkal Moszkvától Szentpéterváron, Berlinen és Cannes-on át Sevilla-ig.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018