eur:
399.08
usd:
364.23
bux:
74195.55
2024. október 9. szerda Dénes
Alexander Van der Bellen osztrák elnök nyilatkozatra érkezik a bécsi Hofburgban 2019. május 21-én. Az államfő a nap folyamán felmentette tisztségéből Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert, valamint elfogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi miniszterének lemondását.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Teljes patthelyzet Ausztriában: senki sem kap kormányalakítási megbízást az államfőtől

Bejelentést tett az osztrák államfő, Alexander Van der Bellen szerdán: azt lehetett sejteni, valamely politikai erő kormányalakítási megbízást kaphat, ehelyett három politikai formáció vezetőjét tárgyalásra kötelezte, amelynek a jövő hét végéig eredménnyel kell zárulnia, hogy kormány alakulhasson Bécsben.

Szerdára ígért bejelentést Alexander Van der Bellen osztrák államfő arról, kinek ad kormányalakítási megbízást. Ismert, Ausztriában szeptember utolsó vasárnapján tartották az általános választásokat, amelyeket nem várt, jelentős fölénnyel az ellenzéki radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyert meg. A Herbert Kickl vezette párt győztesként magának követeli a kormányalakítás jogát, esetleges koalíciós partner azonban egyelőre nincs a "politikai láthatáron".

Ilyen körülmények közt az államfő kezébe került a helyzet megoldásának kulcsa, és bár a szokásjog alapján Herbert Kicklt "kellene" megbíznia a kormányalakítással, a többi párt egyértelművé tette, hogy Hicklből nem lehet kancellár. Ezek után került az államfő olyan helyzetbe, amelyben nem látott jobb megoldást, mint "határidős tárgyalásra" kötelezni Szabadságpártot, az ÖVP-t és a baloldali SPÖ-t.

Kikckl korábban úgy nyilatkozott, az ÖVP-val nyitott a tárgyalásra és a kormányzati együttműködésre, ez viszont az eddigi reakciók alapján az ő személyes politikai ambíciójába kerülhet az egyezség, kancellárjelöltként ugyanis az ÖVP - és vezetője, az addigi kancellár Karl Nehammer - nem támogatja a radikális jobboldali párt vezetőjét.

Kedden az államfő még két kis párttal is tárgyalt, ezt követően "szupernek" nevezte a helyzet állását, nagyon bizakodó, hogy lesz kiút a patthelyzetből.

A tárgyalások lehetséges végkimeneteleiről korábban ITT írtunk.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×