eur:
397.89
usd:
359.46
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult izraeli túszokat szállító katonai helikopter érkezik a Tel-Aviv közelében lévő Petah Tikvában lévő Schneider Gyermekkórház területére 2023. november 26-án. A Hamász ezen a napon átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok következő csoportját, 13 izraeli és négy külföldi állampolgárt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Vészjósló dolgot kértek az izraeli főváros lakóitól

Tartózkodjanak az óvóhelyek közelében. A kérés a főváros környezetére is kiterjed.

Izraelben az óvóhelyek közelében kell tartózkodniuk a Tel-Avivban és környékén élőknek a polgári védelem kedd délután kiadott utasításai szerint.

Az esetleges iráni támadásról szóló amerikai figyelmeztetés nyomán estére összehívták a biztonságpolitikai kabinetet, és Joáv Galant védelmi miniszter telefonon megbeszélést folytatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel.

Megvitatták Irán szándékát Izrael megtámadására, a közös katonai-védelem együttműködést, valamint Izrael önvédelmi jogát, és azon jogát, hogy fellépjen ellenségei ellen.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy Galant megköszönte Austinnak a szoros együttműködést és személyes elkötelezettségét Izrael biztonsága és a regionális stabilitás erősítése mellett, szemben az iráni agresszióval.

Kedd délután többször megszólaltak a Tel-Avivtól északra fekvő Saron-vidéken a légvédelmi szirénák. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője számos libanoni területről indított lövedékről számolt be, melyek egy része nyílt, lakatlan területen becsapódott.

Hagari azt is bejelentette, hogy Iránból széles körű támadásra számítanak. „Komolyan követjük a fenyegetést. Ismétlem: a védelem nem hermetikus. Az irányelvek betartása életeket menthet”- mondta Hagari.

Az új polgári védelmi szabályok szerint nyílt területen csak harminc, zárt térben pedig háromszáz ember gyülekezhet, és csak ott dolgozhatnak, ahol a munkahely közelében óvóhely található.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×