eur:
396.02
usd:
354.66
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén az EU–Moldova Társulási Tanács ülése után Brüsszelben 2021. október 28-án.
Nyitókép: Stephanie Lecocq

Josep Borrell elmondta, mit tesz az EU, ha az ukrajnai háború végét ígérő Donald Trump kerül hatalomra

Amíg az ukránok ellenállnak az orosz agressziónak, az EU támogatni fogja őket, bármit is tesz az Egyesült Államok - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése után újságíróknak.

A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szerdai beszámolója szerint Borrell arra a kérdésre válaszolt, amely Donald Trumpnak a Fehér Házba való esetleges visszatérésére vonatkozott, illetve Trumpnak a háború befejezésére vonatkozó tervére.

"Trump jelenleg csak jelölt. Megvárom, amíg visszatér a Fehér Házba, hogy megfontoljam a javaslatait" - jegyezte főképviselő. "A háború kezdetén senki sem bízott abban, hogy Ukrajna képes ellenállni" - emlékeztetett. Rámutatott arra is, hogy miután Oroszország elfoglalta a Krímet 2014-ben, az európaiak nem akarták felfegyverezni Ukrajnát, de ez 2024-ben megváltozott. Megjegyezte, hogy az Európai Unió katonai, gazdasági, pénzügyi, humanitárius téren összességében több támogatást nyújtott eddig Ukrajnának, több mint az Egyesült Államok.

A főképviselő egy másik kérdésre válaszolva kijelentette: Ukrajna feladása és az, hogy emiatt egy "második Fehéroroszországgá" váljon, nem a leggyorsabb módja a háború befejezésének. "Hallottam itt bizonyos békeszeretőket, akiknek a háború túl drágának tűnik. Mi is szeretjük a békét és az ukránok fizetik érte a legmagasabb árat. A béke elérésének leggyorsabb módja, ha Oroszország kivonul csapataival és a háború véget ér" – mondta. Azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna katonai támogatása nem zárja ki a békés megoldások keresését. Minél erősebb viszont Ukrajna katonailag, annál erősebb lesz a tárgyalási pozíciója - mutatott rá.

Annalena Baerbock német külügyminiszter az ENSZ BT ülésén kijelentette: a béke azt jelenti, hogy Ukrajna szabad és független országként való léte garantált, ez pedig biztonsági garanciákat jelent. "Nem tétlenkedhetünk addig, amíg Vlagyimir Putyin, a Kreml vezetője nem ül tárgyalóasztalhoz" - figyelmeztetett. Emlékeztetett arra is, hogy Oroszország - a vádak szerint - ukrán gyerekeket hurcolt el. Vaszilij Nebenzjához, Oroszország ENSZ-nagykövetéhez fodulva azt mondta: "Ön becsaphatja magát. Az ön országának leghatalmasabb embere elrabolt tinédzser lányok mögé bújhat, de nem tévesztheti meg a világot."

David Lammy brit külügyminiszter kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin egy "maffiaállamot" vezet, egy "korrupcióra épülő birodalmat", őt magát pedig az egykori rabszolgatartókhoz hasonlította.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésének margóján találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Az államfő Telegram csatornáján azt írta, hogy a főtitkárral megvitatta az ukrán légvédelem megerősítésének szükségességét, valamint Ukrajna mielőbbi NATO-csatlakozását.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×