eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
A német Jamal Musiala ünnepel, miután belőtte csapata második gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Németország-Dánia mérkőzésen a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.

Mindenesetre sem a feszültségnek, sem a görcsös bizonyítási vágynak nyoma sem volt a düsseldorfi, az egyperces hosszabbítás miatt 91 perces Nemzetek Ligája mérkőzésen. Pedig lehetett volna, és nem csak a "nagelsmanni álom" miatt. Sokkal inkább azért, mert az elmúlt évekhez és a július közepén véget ért németországi Eb-hez viszonyítva részben új és megfiatalított csapat lépett a pályára.

A legnagyobbak, a kapus Manuel Neuer, a csapatkapitány Ilkay Gündogan és nem utolsósorban a válogatott lelkének tartott Thomas Müller az Eb-után búcsút mondtak a válogatottnak, amelyből hiányzott Tony Kroos is, aki a labdarúgásnak intett végső búcsút.

A helyükre lépők, akiknek többsége ugyan nem számított újnak, a magyar válogatott ellen a német sajtó szerint "örömfocit" nyújtva bizonyított.

A Gündogan helyébe lépő új kaptány, Joshua Kimmich vezényletével különösen a második félidőben "hengereltek" a magyarok ellen, amit a fölényes győzelem, de még inkább a lelkes és felszabadult játék bizonyított.

A kapuban a Neuer-örökségre tizenkét éve vágyó, Marc-André ter Stegen kevés dolga ellenére helyt állt, Gündogan helyett Kimich volt a válogatott lelke, elöl pedig a Bayern München fiatal sztárja, Jamal Musiala és a Leverkusen csillaga, Florian Wirtz nem csak egy-egy gólt szerzett, de "parádézott". Musiala nevéhez a gólon kívül három gólpassz is fűződik.

Ahogy a tekintélyes sportmagazin, a Kicker fogalmazott, a válogatott "kreatív duója gálateljesítményt nyújtott". De szinte kivétel nélkül a többiek is, különösen a második félidőben. Ilyen körülmények között a szövetségi kapitány a második negyvenöt percben tovább kísérletezett, és a cserék is kivétel nélkül beváltak. Így például Musialához hasonlóan ugyancsak müncheni Aleksandar Pavlovic szintén góllal mutatkozott be. A Müllert pótolni hivatott, a szezon végén az angol West Ham Unitedhez igazolt Niclas Füllkrug, aki – a sajtó szerint csodás összjáték után – az első gólt szerezte, ismét bizonyította, hogy Nagesmann hosszú távon számíthat rá.

A Kicker idézte a szövetségi kapitányt, aki úgy fogalmazott, hogy csapatának játéka "lenyűgözte" őt.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első félidőben nyújtottakkal nem volt még teljesen elégedett, szerinte "túl hanyagok" voltak a mérkőzés elején. A tréner szerint válogatottjának

az első félidőben mutatott "dominanciája" alapján már a mérkőzés első felében több gólt kellett vonna szereznie.

Mindent összevéve, a mérkőzést értékelve Nagelsmann rendkívül magabiztosan nyilatkozott. Szavai szerint válogatottja nagy célokat követ, és megfelelő hozzáállással meg is tudja valósítani azokat.

Az edző utalt arra, hogy Neuer, Kroos, Gündogan és Müller kiválásával "új külsőt" kapott a válogatott. Szerinte "a tengelly kiesése" ellenére sikerült megőrizniük az Eb-n nyújtott, az elődöntőig vezető, általános elismeréssel nyugtázott formát, és a legjobb úton járnak. Nagyra értékelte a csapatszellemet is, azt a magatartást, ahogy a játékosok bánnak egymással.

Mindez "táptalaj" a jövőbeni sikerekhez - fogalmazott Julian Nagelsmann, aki ennek kapcsán a 2026-os világbajnoki cím elnyerését ezúttal konkrétan nem említette. A válogatott számára ezen az úton ugyanakkor a "második lépést" a keddi, hollandok elleni összecsapás jelenti.

"Új korszak"

A német napilapok egyöntetűen dicsérték a Julian Nagelsmann szövetségi kapitány által vezetett labdarúgó-válogatottjukat, amellyel kapcsolatban új korszakról írnak a magyarok elleni 5-0-s düsseldorfi győzelem után.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy fogalmazott a cikkében, az NL mostani kiírását "csodálatosan kezdte" a Nationalelf, amely a nemzeti együttesből visszavonult Manuel Neuer, Toni Kroos, Ilkay Gündogan, valamint Thomas Müller hiányában is inspiráló teljesítményt nyújtott.

"Támadásban megállíthatatlannak bizonyult a csapat, amely szombat este Düsseldorfban varázslatos teljesítménnyel győzte le Magyarországot 5-0-ra, az eredmény pedig a 2026-os világbajnokságig vezető hosszú út igazán jó kezdete" - írta a lap.

A Süddeutsche Zeitung "Öt gól a kétségek ellen" címmel közölt beszámolót a mérkőzésről, s szintén kiemelte, hogy a nyári Európa-bajnokság után távozott sztárok nélkül is fölényes sikert aratott a német válogatott a "túlterhelt" magyarok ellen. Hozzátették, a Nationalelf dolgát jelentősen megkönnyítette az ellenfele is.

A Bild Nagelsmann és játékosai dicsőítése mellett a magyarok szövetségi kapitányától, Marco Rossitól is idézett, cikkének címében úgy fogalmazott: "a magyarok edzője szétszedte játékosait".

A Die Welt azt írta, Németország "varázsolt" és "fölényes" győzelmet aratott a magyarok felett. A lap szerint az 5-0-s siker meglepő volt, a szerencsés hazai szurkolók pedig az öt gól mellett nagy iramú játékot is láthattak Düsseldorfban a kedvencektől, akik "csodálatosan kezdték" az NL mostani kiírását és remek hangulatot teremtettek a kedden sorra kerülő, hollandok elleni mérkőzésükhöz.

A Die Zeit szerint a német válogatott legalább olyan jól játszott, mint az Eb-n, sőt, talán még jobban. Az újság kiemelte, Florian Wirtz és Jamal Musiala játéka miatt a szurkolók újfent szívesen mennek ki a stadionokba a Nationalelf mérkőzéseire, s bármennyire is azt gondolták, hogy a magyarok elleni NL-rajt szoros meccset hoz, a válogatott rácáfolt erre.

Címlapról ajánljuk

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×