eur:
398.4
usd:
363.3
bux:
69848.49
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
Tiltakozó diákok rendőrökkel csapnak össze a bangladesi fővárosban, Dakkában 2024. július 21-én. A bangladesi kormány meghosszabbította az eddig legalább 114 halálos áldozatot követelő erőszakos tüntetések miatt a főváros Dakkában és más városokban két napja elrendelt kijárási tilalmat.
Nyitókép: MTI/AP/Anik Rahman

Véres diáktüntetések: lemondott a bangladesi kormányfő, és elhagyta az országot

Lemondott hétfőn Vazed Haszina bangladesi miniszterelnök, és katonai helikopterrel Indiába távozott, miközben a tüntetők Dakkában behatoltak a hivatalába – jelentették különböző helyi médiumok. Az egész országra kiterjedő kormányellenes diáktüntetéseken történt összecsapások halálos áldozatainak száma már legkevesebb háromszázra nőtt.

A Prothom Alo című helyi napilap néhány órával korábbi beszámolója szerint vasárnap legalább 95 ember, köztük legkevesebb 14 rendőr vesztette életét, több százan pedig megsebesültek az ellenzéki demonstrálók és a biztonsági erők, valamint a kormányzó Awami Liga pártot támogató aktivisták között folyó erőszakos cselekményekben.

A hadsereg hétfőn közölte, hogy főparancsnoka, Vaker-Uz-Zaman tábornok a nap folyamán "beszédet intéz a nemzethez", miután a tiltakozók arra szólították fel a demonstrációkkal szimpatizáló lakosságot, hogy a vasárnap elrendelt kijárási tilalom ellenére vonuljanak a fővárosba, Dakkába, hogy lemondásra szólítsák fel Vazed Haszina miniszterelnököt.

Hírügynökségei jelentések, valamit televíziós felvételek tanúsága szerint a kormányfő lemondását követelő, több tízezer tüntető szétoszlatására a rendőrök vasárnap könnygázt, gumilövedékeket, sokkológránátokat vetettek be, de éles lőszerrel is tüzeltek a tüntetőkre, akik közül többen szintén lőfegyverrel vettek részt az összetűzésekben.

Dakkában a javarészt egyetemistákból álló megmozdulás résztvevői járműveket és a kormánypárt több irodáját felgyújtották, elfoglaltak egy kórházat, és lezárták a főbb autóutakat. Emellett polgári engedetlenségi akciót hirdettek, és felszólították a lakosságot, hogy ne fizesse be az adókat és közüzemi díjakat, továbbá ne dolgozzon vasárnap, amely egyébként munkanap Bangladesben.

Haszina a nemzetbiztonsági testület vasárnapi ülése után bűnözőknek nevezte és "szabotázzsal" vádolta az ellene tüntetőket. A kormányfő egyúttal felszólította híveit, hogy kemény kézzel lépjenek fel a "terroristákkal" szemben.

A dakkai kormány vasárnaptól határozatlan ideig országos éjszakai kijárási tilalmat, hétfőtől pedig három nap munkaszünetet rendelt el, és felfüggesztette az internetszolgáltatást az országban. A zavargások miatt több városban iskolákat és egyetemeket zártak be.

A tömeges tiltakozások a múlt hónapban törtek ki az országban egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. Eközben a több mint 170 milliós országban csaknem 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy szakképzettsége sem, amely több esély adna megélhetésre. A júliusi tömegtüntetések idején mintegy 150-en vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy tízezer embert tartóztattak le. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de az utóbbi napokban szórványosan újrakezdődtek.

Címlapról ajánljuk

Erődemonstráció: magabiztosan verte a szerbeket a pólóválogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott már biztosan továbbjutott, és a szerbek elleni 17-13-as győzelemmel zárta a csoportkört a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×