eur:
396.26
usd:
367.44
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
ANKARA, TURKEY - AUGUST 1: Aircraft are parked on the tarmac at Ankara Esenboga Airport following a major US-Russia prisoner exchange coordinated with the Turkish government on August 1, 2024 in Ankara, Turkey. Almost two dozen people were expected to be exchanged between the US and Russia today, including Evan Gershkovich, US Marine veteran Paul Whelan, and Russian-American radio journalist Alsu Kurmasheva. The prisoner swap involved seven aircraft and multiple countries. (Photo by Serdar Ozsoy/Getty Images)
Nyitókép: Serdar Ozsoy/Getty Images

A hidegbáború óta nem volt példa ilyen komoly fogolycserére a Nyugat és Oroszország között

A hidegháború óta a legjelentősebb fogolycserét hajtotta végre a Nyugat Oroszországgal és Fehéroroszországgal csütörtökön Ankara közvetítésével. A végrehajtás részleteit a török hírszerzés (MIT) szervezte meg.

A török államfői hivatal közlése szerint hét országból összesen 26 embert adtak át egymásnak a felek az ankarai Esenboga repülőtéren. A Nyugat részéről tíz olyan, Oroszországnak átadott emberről van szó, akiket az Egyesült Államokban vagy Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Norvégiában börtönöztek be. Oroszországból, illetve Fehéroroszországból tizenhárom embert Németországba szállítanak át, hármat pedig az Egyesült Államokba.

A kicseréltek listáján szerepel mások mellett a Fehéroroszországban halálra ítélt, majd elnöki kegyelmet kapott Rico Krieger német állampolgár, a Németországban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Vagyim Kraszikov orosz állampolgár, aki 2019-ben Berlinben meggyilkolt egy korábban Csecsenföldön harcoló hadvezért, Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos, akit 2018-ban tartóztattak le, és 2020-ban kémkedésért 16 évi börtönre ítéltek Oroszországban, valamint a kémkedés címén 16 évi fegyházbüntetésre ítélt Evan Gershkovich amerikai újságíró, továbbá az orosz ellenzékiek közül Vlagyimir Kara-Murzát és Ilja Jasint.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Komszomolszkaja Pravda rádióadójának adott interjújában az átadott orosz ellenzékiekre utalva arról beszélt csütörtökön, hogy mindazok, akik Oroszország ellenségének minősülnek, maradjanak külföldön. "Úgy vélem, az ellenségek maradjanak csak ott, aki meg nem ellenség, az térjen vissza. Ez az álláspontom" - hangsúlyozta Peszkov.

Címlapról ajánljuk
Megvan az első! - Kós Hubert olimpiai bajnok 200 méter háton

Megvan az első! - Kós Hubert olimpiai bajnok 200 méter háton

A szám tavalyi világbajnokának esélyeit óvatosan kezelte a nyilvánosság és a szakma is, de nem kellett félteni a már Amerikában edző 21 éves magyar egyetemistát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×