eur:
391.48
usd:
359.22
bux:
72730.44
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kötcsei Dobozy-kúriánál 2023. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Balázs a magyar miniszterelnök nemzetközi szerepéről: számos olyan ajtót kinyit, amelyek másoknak sosem nyílnának ki

Orbán Viktor politikai igazgatója egy interjúban többek közt arról is beszélt, egyesek számára semmi sem drága, ha a békepárti hangok elnémításáról van szó. Szerinte ez volt a Donald Trump elleni merényletkísérlet célja is, de amerikai látogatásuk során azt tapasztalták, hogy a volt elnök nagy lendülettel akar visszatérni a Fehér Házba, és minél előbb rendet teremtene.

Jelenleg Magyarország az egyetlen ország, amely képes mindegyik féllel tárgyalni, a magyar kormány pedig egyik legfőbb feladatának tekinti, hogy meggyőzze az uniós tagállamokat Orbán Viktor tervének helyességéről és fontosságáról – többek közt erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs szerint háborúpártiak azok a megszólalók, akik a magyar kormányfő békemisszióját bírálják, továbbá arról is beszélt, hogy „önleleplezés az, amikor ezt a kommunikációt elvetemült módon támadják”, mivel a békéhez kommunikációra van szükség. Orbán Viktor szerepéről azt mondta, a miniszterelnök „az európai politika doyenje”, ő rendelkezik a legnagyobb rutinnal és a legszélesebb személyes kapcsolatrendszerrel az uniós tagországok kormányfői közül, így

„számos olyan ajtót kinyit, amelyek mások számára sosem nyílnának ki”.

A miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte: ha Európa békét akar, akkor irányváltásra van szükség. Úgy véli, a magyar kormány tudatos lépéseket tett ennek érdekében a közelmúltban. „Mindenhova azzal a céllal indultunk el, hogy feltérképezzük, mennyi és milyen esélye van a békének. Először a két háborús országba érkezett a békemisszió” – emlékeztetett. Fontosnak tartja az olyan potenciális közvetítőkkel való egyeztetéseket is, mint amilyenek Kína vagy Törökország vezetői, akik szerinte szintén elkötelezettek a béke megteremtése mellett.

„Trump nem adja olcsón a bőrét”

Orbán Balázs a Donald Trump ellen elkövetett szombati merényletre is reagált. Úgy véli, egyeseknek „semmi sem drága, ha a békepárti hangok elhallgattatásáról, diszkreditálásáról van szó”, ami ráadásul olyan hullámokat vet, melynek végén „sorban jönnek a hasonlóan erőszakos cselekmények”. Mint mondta, két nappal a merénylet előtt együtt vacsoráztak a volt amerikai elnökkel, aki „tisztában volt vele, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy ne tudjon visszatérni, és rendet tenni.” Orbán Balázs hozzátette: olyan erőt és lendületet véltek felfedezni Donald Trumpban, ami alapján egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy „nem fogja olcsón adni a bőrét, és szerencsére így is lett.”

Orbán Balázs aggasztónak tartja, hogy Európa nem mutat egységet a békés együttélést illetően. Azt tapasztalja, hogy vannak olyan politikai erők, amelyek háborúpártiak, így nem akarnak békét Euró­pában. Mint fogalmazott, jól láthatóan nagyon zavarja ezeket a politikai szereplőket, hogy a magyar kormány az európai választópolgárok figyelmét is felhívja arra, hogy lehetne más megközelítést is alkalmazni. Hangsúlyozta, a soros magyar elnökség egyik legfőbb célja, hogy a következő fél évben minél szélesebb körben megismertesse a békepárti álláspontot az Európai Unió tagállamaiban élő választópolgárokkal.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×