eur:
396.89
usd:
371.58
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
Ten Thousand Euro In Stack Against Euro Banknotes Background
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Itt az EB javaslata az unió 2025-ös költségvetésére

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.

A brüsszeli közlemény szerint a 2025-ös, jelentős pénzügyi keretösszeg támogatni fogja az Európai Uniót politikai prioritásainak megvalósításában, ugyanis oda fogja irányítani a forrásokat, ahol azok a legnagyobb változást tudják elérni, összhangban az EU-tagállamok és partnereik szükségleteivel. Célja, hogy Európát ellenállóbbá tegye, ami a zöld és a digitális átállás előmozdításával, munkahelyteremtéssel, valamint Európa stratégiai autonómiájának és globális szerepének megerősítésével valósul meg - írták.

Az Európai Bizottság jövőre 53,8 milliárd eurót szánna a közös agrárpolitikára, valamint az agrár-élelmiszer és halászati ágazatok ellenállóképességének erősítésére. Regionális fejlesztésre és a gazdasági, társadalmi és területi kohézióra 49,2 milliárd euró jutna, és ebből a keretből finanszíroznák a zöld átmenetet és a vonatkozó projektjeit támogató infrastruktúra kiépítését.

Az uniós határok védelmére az Európai Bizottság 2,7 milliárd eurót szánna jövőre, amelyből az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) 997 millió euróval gazdálkodhatna.

Az EU-n belüli migrációval kapcsolatos kiadásokra 2,1 milliárd euró jutna, amelyből 1,9 milliárd eurót a migránsok és menedékkérők támogatására szánna a brüsszeli testület.

Védelmi kihívások kezelésére 1,8 milliárd euró állna rendelkezésre, amelyből 244,5 millió euró támogatná a katonai mobilitást. A költségvetésből 784 millió eurót lehetne felhasználni a belső biztonságra, ideértve a terrorizmus, a radikalizálódás, a szervezett bűnözés és a számítógépes bűnözés elleni küzdelmet.

A partnerségek támogatására 16,3 milliárd eurót szánna az Európai Bizottság, az uniós csatlakozást serkentő, főként a Nyugat-Balkán országait segítő növekedési eszközére pedig félmilliárd euró jutna, további 1,9 milliárd euró a humanitárius segítségnyújtásra.

Kutatásra és innovációra 13,5 milliárd eurót szán a testület, 4,6 milliárd eurót egyéb stratégiai beruházásokra, amelyből például 2,8 milliárd euró jutna a határokon átnyúló infrastruktúra fejlesztésére, 1,1 milliárd euró az unió digitális jövőjét alakító Digitális Európa Programra, és 378 millió euró a stratégiai beruházásokat ösztönző InvestEU programra. Négymilliárd euró juthat az Erasmus+ oktatási és mobilitási programra, 352 millió euró a művészek és alkotók támogatására, valamint 235 millió euró az igazságosság, a jogok és az értékek előmozdítására. Az uniós bizottság szerint az EU-nak 11,8 milliárd eurót kell biztosítania az ellenállóképesség növelésére, ebből 5,2 milliárd eurót hitelfelvételek költségeire.

Az európai űrstratégia kiadásaira 2,1 milliárd eurót fordíthatna az uniós bizottság, ezen belül 196 millió eurót a biztonságos műholdkapcsolatokra.

A környezetvédelmi és éghajlati fellépéseket 2,4 milliárd euró szolgálná, ebből

  • 771 millió euró az éghajlatváltozás mérséklését és az ahhoz való alkalmazkodást támogató LIFE programot,
  • 1,5 milliárd euró pedig a zöld átállást segítő projekteket.

Az egységes piac működését 977 millió euró biztosítaná, ebből 205 millió euró a csalás elleni küzdelmet segítené. Az egészségüggyel összefüggő kiadásokra 583 millió euró jutna.

A 2025-ös költségvetési tervezet emellett támogatást irányoz elő a szíriai menekültek számára Törökországban, a Nyugat-Balkán országaiban és a tágabb régióban. A költségvetés emellett "stabil és kiszámítható" támogatást fog nyújtani Ukrajnának, ami azt jelenti, hogy az érvényes megállapodások kifizetései mellett az EU további 4,3 milliárd eurónyi támogatást bocsátana Ukrajna rendelkezésére, amelyet 10,9 milliárd eurós kölcsön egészítene majd ki - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 26. 22:01
×
×
×
×