eur:
394.88
usd:
367.92
bux:
0
2024. június 25. kedd Vilmos
Az ukrajnai békekonfrencia résztvevőiről csoportkép készül a svájci Luzern közelében fekvő Stansstadban, a Bürgenstock üdülőkomplexumban a találkozó első napján, 2024. június 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Michael Buholzer

Szijjártó Péter szívesen kézbesít ajánlatot Oroszországnak

Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a svájci békekonferencián.

A tárcavezető - minisztériumának közleménye szerint - az ukrajnai háború megoldásáról rendezett tanácskozáson felszólalásában kiemelte: egy Ukrajnával szomszédos országot képvisel, egy olyan országot, amely már csaknem két és fél éve a háború árnyékában él, így közvetlenül szembesült a háború humanitárius következményeivel - közölte.

Jelenleg mintegy 1600 olyan iskola és óvoda van Magyarországon, ahova ukrán menekült családok gyermekei is járnak - tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy Ukrajna nyugati részén mintegy 150 ezres magyar közösség él, ezért Magyarország nagyon is jól tudja, milyen szenvedéseket kellett megtapasztalniuk az ukrán állampolgároknak - köztük kárpátaljai magyaroknak - az elmúlt két és fél évben.

"Tudjuk, közülük hányat küldtek a frontra, tudjuk, hányan haltak meg" - fogalmazott.

Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország gyakorlatilag az utolsó európai ország, amely nem szakította meg a kommunikációt Oroszországgal. Nyitva tartja a kommunikációs csatornákat, tárgyalhat Oroszországgal - mutatott rá. Hozzátette: ezért a szerepünk ebben a tekintetben meghatározó lehet.

Kiemelte: annak érdekében, hogy "gyermekeket mentsenek meg, hogy családokat óvjanak meg a szétszakadástól", Magyarország készen áll a szerepvállalásra. "Kérem, ne tekintsék rossz dolognak, hogy nyitva állnak a kommunikációs csatornák" - mondta.

A tárcavezető hangsúlyozta: "készen állunk, rendelkezésre állunk, és ha bármilyen üzenetük van e tekintetben, azt

szívesen kézbesítjük Moszkvának vagy Szentpétervárnak,

vagy ahova csak szeretnék, hogy megmentsük a gyermekeket, a családokat és megelőzzük, hogy még több család szakadjon szét".

Címlapról ajánljuk
Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×