eur:
393.19
usd:
362.72
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Pixabay

Hatalmas ritkaföldfém-kincset találtak Norvégiában, ez lehet Európa legnagyobbja

Az óriási készletet egy különleges, kőzetekben gazdag részén találták meg az északi országnak. A ritkaföldfémek kiemelt fontosságúak az európai ipar számára.

A norvég Rare Earths Norway nevű vállalat elkészült az első ásványkincs-felmérésével a Fen Carbonatite Complex nevű területre, melyre van feltárási engedélyük. Ez a terület Norvégia délkeleti részén található és különleges, vulkanikus eredetű, illetve lúgos kőzetek jellemzik - írja az Origo.

A terület ásványi- és földtani vizsgálatával már más vállalatok is foglalkoztak, így korábban már ismert volt, hogy értékes anyagok rejtőzhetnek ott. A cég viszont

a szakmai előírások szerint elkészített jelentésében egyenesen azt állítja, hogy Európa legnagyobb ritkaföldfém-készletét fedezték fel a hároméves kutatás során.

Úgy vélik, a területen 8,8 millió tonna található ritkaföldfém-oxidokból úgy, hogy azt gazdasági értelemben megérje kitermelni. Ezen belül mintegy 1,5 millió tonnát tehet ki a mágneses tulajdonsággal is bíró ritkaföldfémek mennyisége. Ezek alapvető fontosságúak az elektromos autók, valamint a szélturbinák gyártásánál.

Az ásványkészletek átlag 468 méteres tengerszint alatti mélységben érhetők el. Az EU a ritkaföldfémeket kritikus fontosságúnak ítéli, a mágneses tulajdonságokkal bíróknál a legnagyobb az ellátási bizonytalanság kockázata - írják.

A vállalat 2024 folyamán még további feltárási munkákat kíván végezni, de a kitermelés megkezdéséig még várni kell.

A Rare Earths Norway közlése egyben azt is jelenti, hogy a most felfedezett ritkaföldfém-kincs máris átvette a vezetést a tavaly megtalált, eddig legnagyobbként számon tartottól. 2023 folyamán ugyanis Svédországban, Kiruna mellett azonosított egy 1 millió tonnás tartalékot egy svéd állami vállalat.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×