eur:
395.07
usd:
368.8
bux:
69837.88
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Nyitókép: Pixabay

Hatalmas ritkaföldfém-kincset találtak Norvégiában, ez lehet Európa legnagyobbja

Az óriási készletet egy különleges, kőzetekben gazdag részén találták meg az északi országnak. A ritkaföldfémek kiemelt fontosságúak az európai ipar számára.

A norvég Rare Earths Norway nevű vállalat elkészült az első ásványkincs-felmérésével a Fen Carbonatite Complex nevű területre, melyre van feltárási engedélyük. Ez a terület Norvégia délkeleti részén található és különleges, vulkanikus eredetű, illetve lúgos kőzetek jellemzik - írja az Origo.

A terület ásványi- és földtani vizsgálatával már más vállalatok is foglalkoztak, így korábban már ismert volt, hogy értékes anyagok rejtőzhetnek ott. A cég viszont

a szakmai előírások szerint elkészített jelentésében egyenesen azt állítja, hogy Európa legnagyobb ritkaföldfém-készletét fedezték fel a hároméves kutatás során.

Úgy vélik, a területen 8,8 millió tonna található ritkaföldfém-oxidokból úgy, hogy azt gazdasági értelemben megérje kitermelni. Ezen belül mintegy 1,5 millió tonnát tehet ki a mágneses tulajdonsággal is bíró ritkaföldfémek mennyisége. Ezek alapvető fontosságúak az elektromos autók, valamint a szélturbinák gyártásánál.

Az ásványkészletek átlag 468 méteres tengerszint alatti mélységben érhetők el. Az EU a ritkaföldfémeket kritikus fontosságúnak ítéli, a mágneses tulajdonságokkal bíróknál a legnagyobb az ellátási bizonytalanság kockázata - írják.

A vállalat 2024 folyamán még további feltárási munkákat kíván végezni, de a kitermelés megkezdéséig még várni kell.

A Rare Earths Norway közlése egyben azt is jelenti, hogy a most felfedezett ritkaföldfém-kincs máris átvette a vezetést a tavaly megtalált, eddig legnagyobbként számon tartottól. 2023 folyamán ugyanis Svédországban, Kiruna mellett azonosított egy 1 millió tonnás tartalékot egy svéd állami vállalat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Remek hangulatban a tőzsdék a fontos adatok előtt

Remek hangulatban a tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma kamatdöntő ülést tartottak a Magyar Nemzeti Bankban, ahol a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 7%-ra mérsékelte irányadó kamatát a jegybank. A tengerentúlon is fontos, a piacok számára is meghatározó adatot közölnek: az amerikai kiskereskedelmi eladások alakulását. Az amerikai kereslet változása inflációs szempontból fontos, így egy vártnál jóval erősebb vagy gyengébb adat kibillentheti a piacokat, heves mozgásokat okozva a tőzsdéken. Az ázsiai piacokon ma reggel felemás volt a hangulat, míg óvatos emelkedést láthatunk Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×