eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Mette Frederiksen dán miniszterelnök a 60. születésnapját ünneplő Lars Lokke Rasmussen dán külügyminisztert köszönti Koppenhágában 2024. május 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard

Beszámoltak a megtámadott dán kormányfő állapotáról

Kisebb nyakrándulásos sérülés miatt kórházba vitték Mette Frederiksent, miután pénteken Koppenhága belvárosában bántalmazta őt egy férfi - közölte a miniszterelnök hivatala.

Frederiksen "biztonságban van, de megrázta" a pénteki incidens - fűzte hozzá a hivatal szombati közleményben, amelyben azt is bejelentették, hogy a kormányfő aznapra tervezett programjait lemondták.

A 39 éves férfit, aki a szemtanúk szerint megütötte a kormányfőt, a rendőrség rögtön őrizetbe vette. A gyanúsított előzetes letartóztatásáról döntő tárgyalást szombaton tartották meg egy kerületi bíróságon. A férfit a bíróság 12 napra vizsgálati fogságba helyezte.

Az incidens Koppenhága központjában, a Kultorvet téren történt. A gyanúsított esetlegesen tudható indítékáról egyelőre nem adtak ki tájékoztatást. Szemtanúk szerint a férfi a téren odasétált a kormányfőhöz, és olyan erősen meglökte a vállát, hogy ő megtántorodott, de el nem esett, és saját lábán távozott a helyszínről.

A koppenhágai rendőrség közölte: a férfi tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el. Hozzáfűzték, hogy véleményük szerint a gyanúsított nem politikai indítékból követte el tettét.

A bíróság a férfi vizsgálati fogságba helyezésének egyik indokaként azt hozta fel, hogy "a vádlottnak nincs kapcsolata Dániával, és fennáll a szökés veszélye".

A durva támadást Európa-szerte elítélték a politikai vezetők.

"Megdöbbenéssel értesültem a barátom, Mette Frederiksen, szövetségesünk, Dánia miniszterelnöke elleni erőszakos cselekményről. Határozottan elítélek minden politikai vezető elleni erőszakot" - írta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi médiaplatformon.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményében "megvetésre méltó tettnek" nevezte a támadást, és hangsúlyozta, hogy az "szemben áll mindazzal, amiben hiszünk és amiért harcolunk Európában".

Emmanuel Macron francia elnök szintén elítélte és "elfogadhatatlannak" nevezte a történteket, és gyors felépülést kívánt Frederiksennek.

Petteri Orpo finn kormányfő közleményében ugyancsak határozottan elítélte a demokratikusan megválasztott vezetők elleni erőszak minden formáját.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kijelentette: "egy demokratikusan megválasztott vezető elleni támadás egyúttal a demokráciánk elleni támadás is".

A 27 tagállamot tömörítő Európai Unióban csütörtökön kezdődtek meg és vasárnap estig tartanak az európai parlamenti választások. Dániában csak vasárnap voksolnak az emberek.

Médiajelentések szerint

a Frederiksen elleni támadás nem kampányrendezvényen történt.

A 46 éves Frederiksen a dán Szociáldemokrata Párt vezetője, és 2019 óta az ország miniszterelnöke.

Dániában ritkán fordulnak elő támadások politikusok ellen.

2003-ban két aktivista piros festékkel leöntötte a parlamentben Anders Fogh Rasmussen akkori kormányfőt, a támadókat azonnal őrizetbe vették.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×