eur:
394.07
usd:
364.34
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár
Bűnügyi helyszínelők egy kampánysátornál a Baden-Württemberg tartománybeli Mannheim Marktplatz nevű óvárosi terén, ahol egy férfi több embert megsebesített késsel 2024. május 31-én. A rendőrség meglőtte a támadót. A sérültek között van Michael Stürzenberger 59 éves konzervatív politikus, iszlámellenes aktivista is, aki beszédre készült a Pax Europa polgári mozgalomnak a helyszínen tartott rendezvényén.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Uwe Anspach

A mannheimi merénylet után újraindíthatja Németország az afgán migránsok kitoloncolását

Hat nappal a mannheimi, egy 29 éves rendőr halálát követelő terrortámadás után továbbra is rendkívüli a felháborodás Németországban. A legerősebb kormánypárt, a szociáldemokrata SPD az ellenzék vezető erejével a konzervatív CDU/CSU-val együtt követeli a kitoloncolások szigorítását, különös tekintettel Afganisztánra.

A késelés pénteken történt a város központjában, a Pax Europa polgári mozgalom mannheimi találkozóján, amelyen iszlámkritikus aktivisták is részt vettek. A támadó többször is fején sebesítette meg késével a 29 éves rendőrt. Noha sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, vasárnap belehalt sérüléseibe. A merényletben további öt személy megsebesült.

Az elkövető továbbra sincs kihallgatható állapotban, tettének tényleges indítéka sem ismert. Azt lehet tudni, hogy Afganisztánban született, és 2014-ben érkezett fiatalkorúként Németországba. Feleségével és két gyermekével a hesseni Heppenheimben élt. Az ügyben a karlsruhei államügyészég folytatja a nyomozást. Legfrissebb értesülések szerinti a szövetségi főügyész több rendbeli vádat emelt ellene.

A felháborodás pártállástól szinte teljesen függetlenül óriási a politikusok körében is. Kormányzati és ellenzéki politikusok együtt követelnek szigorúbb biztonsági intézkedéseket, különös tekintettel az országban illegálisan tartózkodó menekültek kitoloncolására. A szigorítást mindenekelőtt Afganisztán vonatkozásában sürgetik, ahonnan az elkövető származik. Ennek oka az, hogy

a közép-keleti országból érkezettek esetében a német hatóságok a kitoloncolást átmenetileg felfüggesztették a tálibok hatalomra jutása miatt.

Az ZDF közszolgálati televízió szerint a külföldi bűnözők kitoloncolásának szigorítását az önálló tartománynak számító Hamburg szociáldemokrata belügyi szenátora kezdeményezte. "Meg kell találnunk annak a módját, hogy újraindítsuk a bűnözők, a veszélyt jelentő emberek és az alkotmány iszlamista ellenségei esetében a deportálást Afganisztánba" – idézte a ZDF Andy Grotét. Csatlakozott a kezdeményezéshez több olyan tartomány belügyi vezetője is, amelyek konzervatív vezetés alatt állnak.

Keddi sajtóértekezletén Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter egyértelműnek nevezte, hogy a Németország biztonságára veszélyt jelentő személyeket mielőbb ki kell toloncolni az országból. Az afganisztáni kitoloncolások 2021-ben történt felfüggesztésére utalva azt hangoztatta, hogy a lehető leggyorsabb döntést akar az újbóli bevezetéséről. (Az iszlamista tálibok 2021 nyarán szerezték vissza a hatalmat Afganisztánban. A német kormány a tálib hatalomátvételt elítélve függesztette fel a kitoloncolásokat.)

A mannheimi események kapcsán elhangzott egy konzervatív javaslat is a kések viselésének tilalmára. A német városok szövetségének vezetője szerint a szövetségi, illetve a tartományi kormányoknak együttműködve, jogilag támadhatatlan módon kellene olyan övezetekről határozni, amelyekben tilos lenne kések viselése. Támogatta a javaslatot a CDU/CSU parlamenti frakcióvezető-helyettese, Jens Spahn is.

A ZDF értesülése szerint a mannheimi események hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy esetleges iszlamista hátterű terrorcselekményektől tartva még inkább erősítsék a biztonsági intézkedéseket a tíz nap múlva kezdődő németországi labdarúgó Európa-bajnokságon.

Egyes elemzők szerint az elmúlt napok eseményei befolyásolhatják a német pártok várható eredményeit a vasárnapi európai parlamenti választásokon. A legfrissebb felmérések szerint továbbra is jelentős fölénnyel vezet a CDU/CSU, a második helyre azonban az SPD jött fel, egy százalékponttal megelőzve az AfD-t.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 16:02
×
×
×
×