eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Személyi igazolványát mutatja Claudia Sheinbaum kormánypárti elnökjelölt az elnök- és parlamenti választásokon Mexikóvárosban 2024. június 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Marco Ugarte

Lezárultak a mexikói szavazások, női elnöke lesz az országnak

Most először fordul elő a közép-amerikai ország történetében, hogy egy nő foglalja el az elnöki széket.

Mint arról az Infostart is beszámolt, vasárnap tartották a parlamenti- és elnökválasztást Mexikóban. A közép-amerikai országban közel 100 millióan jogosultak a szavazásra. Összesen több mint 20 ezer tisztség sorsa dőlt el a voksoláson. Mindemellett a 31 mexikói tagállamból nyolcban és a fővárosi szövetségi kerületben a kormányzói tisztségről is szavaztak.

Az ország történetében először lesz az országnak női elnöke, miután vasárnap lezárultak a szavazások, és felmérések szerint mind a két női jelölt megelőzi férfi riválisát - írja a BBC híradása nyomán a Telex. Mint írják,

Mexikó új elnöke várhatóan Claudia Sheinbaum lesz.

Claudia Sheinbaum az előzetes eredmények szerint a szavazatok 56 százalékát szerezte meg, de hivatalos eredmények hétfőn kora este várhatók. Az új elnök szeptemberben lép majd hivatalba. A választók a mexikói kongresszus valamennyi tagját és nyolc állam kormányzóját, valamint Mexikóváros kormányfőjét is megválasztották.

A kormányzó MORENA jelöltje, Claudia Sheinbaum szerint az elmúlt évek során mexikóiak millióit sikerült kimenteniük a szegénységből, azonban közgazdászok szerint ebben az is közrejátszott, hogy egyre több pénzt utalnak haza a külföldön dolgozó mexikóiak.

A leendő elnök legesélyesebb kihívója, a 61 éves Xóchitl Gálvez volt, akit a pártok széles koalíciója támogatott. A zárórendezvényén azt mondta: szembe akar szállni a bűnözéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×