eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Fordulat a Dél-afrikai Köztársaságban

Az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) harminc éve tartó parlamenti többsége szűnt meg.

A szavazatok több mint 99 százalékának megszámlálásával az ANC nem sokkal 40 százalék felett áll, és ezzel továbbra is a legnagyobb pártnak számít, de elveszítette az apartheid rendszernek véget vető, bőrszíntől függetlenül minden szavazókorú állampolgárra kiterjedő 1994-es választáson megszerzett és azóta őrzött abszolút többségét. Az előző, 2019-es választásokon az ANC a szavazatok 57,5 százalékát nyerte el.

A Demokratikus Szövetség (DA) a szavazatok 21 százalékát szerezte meg a mostani választáson. Jacob Zuma volt elnök új MK Pártja számára ez volt az első választás, és a harmadik helyen végzett a szavazatok alig több mint 14 százalékával. A negyedik helyen a Gazdasági Szabadságharcosok nevű szélsőbaloldali párt áll alig több mint 9 százalékkal.

Az ellenzéki pártok "jelentős áttörésként" üdvözölték az eredményt a mélyszegénységgel és egyenlőtlenséggel küzdő ország számára. Miközben az ANC maradt a legnagyobb párt, most valószínűleg koalíciós partnert vagy partnereket kell keresnie ahhoz, hogy kormányon maradhasson, és újraválassza Cyril Ramaphosa elnököt egy második és egyben utolsó ciklusra. A dél-afrikai elnököt az országos választások után a parlament választja meg.

A parlamentnek a választási eredmények hivatalos kihirdetését követő 14 napon belül össze kell ülnie, és elnököt kell választania. A választások kezdetén a választási bizottság bejelentette, hogy vasárnapra tervezi az eredmény kihirdetését. Az ANC-nek tehát záros határidőn belül koalíciós partnert kell találnia.

"Mindenkivel és bárkivel tárgyalhatunk" - mondta Gwede Mantashe, az ANC elnöke és jelenlegi bánya- és energiaügyi miniszter a Dél-Afrikai Műsorszolgáltatási Társaság (SABC) által sugárzott nyilatkozatában.

Partnerként a Demokratikus Szövetség, vagy az MK Párt jöhet szóba. A választásokon több mint ötven párt indult, de ezek többsége elenyésző eredményt ért el. John Steenhuisen, a DA elnöke azt mondta, hogy centrista pártja nyitott a tárgyalásokra. Az MK Párt közölte, hogy bármilyen megállapodás egyik feltétele, hogy Ramaphosát leváltsák az ANC éléről és elnöki tisztségéből.

A koalíciós tárgyalások mindenesetre komplikáltnak ígérkeznek:

"Hajlandóak vagyunk tárgyalni az ANC-vel, de nem Cyril Ramaphosa ANC-jével" - mondta Nhlamulo Ndlela, az MK szóvivője.

A Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) minden politikai párttal tárgyalni fog arról, hogy részt vegyen-e egy új kormányban - közölte szombaton a szélsőbaloldali párt vezetője, Julius Malema. Az EFF, de az MK is a gazdaság egyes ágazatainak az államosítását követeli.

A DA-t vállalkozásbarát pártnak tartják, és elemzők szerint egy ANC-DA koalíciót a külföldi befektetők jobban üdvözölnének, bár kérdéses, hogy politikailag életképes-e ez a formáció, tekintve, hogy a DA évek óta a legkritikusabb ellenzéki párt.

A bizonytalanság ellenére a dél-afrikai ellenzéki pártok úgy üdvözölték az új politikai képet, mint a 62 milliós ország számára nagyon szükséges változást, amely Afrika legfejlettebb, de egyben a világ egyik legnagyobb társadalmi egyenlőtlenségeivel küszködő országa.

"Dél-Afrikát az ANC többségének a megtörésével lehet megmenteni, és mi ezt megtettük" - Jelentette ki Steenhuisen.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×