eur:
393.83
usd:
363.43
bux:
71309.02
2024. július 8. hétfő Ellák
A 2024. február 27-i képen Robert Fico szlovák kormányfő érkezik a Visegrádi négyek (V4) prágai tanácskozására. Ficó 2024. május 15-én lőfegyveres incidensben megsebesült Nyitrabányán (Handlova) egy kihelyezett kormányülés után. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Újabb hírek Robert Fico állapotáról: mankóval mozog, hosszú felépülés vár rá

Már otthonában lábadozik a fegyveres merénylet után a szlovák miniszterelnök.

Robert Fico miniszterelnököt csütörtökön este nagy titokban szállították pozsonyi otthonába a besztercebányai Roosevelt kórházból – írja a parameter.sk. A SME beszámolója szerint az óvárosi luxuslakásánál testőrök és rendőrök várták, az odaérkező újságírókat a rendőrök ellenőrizték.

A lap megjegyzi, hogy a kormányfő nem az orvosok tanácsa ellenére hagyta el a kórházat, hanem az őt kezelő orvoscsoport ítélte meg úgy, hogy egészségi állapota alapján 15 nappal a merénylet után már alkalmas az otthoni ápolásra. Hazaszállítását péntek reggel a besztercebányai kórház is megerősítette.

A miniszterelnök csütörtökön még ellenőrző vizsgálatokon esett át a besztercebányai kórházban, amelyek megerősítették állapotának javulását a merénylet után. Fico két műtéten esett át azt követően, hogy május 15-én egy 71 éves lévai férfi, Juraj Cintula a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után öt lövésből négyszer eltalálta. A miniszterelnök tanácsadói csapatának vezetője, Erik Kalinák néhány napja azt mondta, a lövések öt helyen okoztak sérülést a vékonybelén. A támadót a helyszínen elfogták, majd vizsgálati fogságba helyezték.

A Denník N információi szerint

Robert Fico kormányfő önellátásra képes, ugyanakkor könyökmankó segítségével jár. Kerekesszékre nincs szüksége, diétát kell tartania

– írja az Új Szó. A miniszterelnök állapota nem igényel 24 órás ellátást vagy speciális orvosi segítséget. Nem fekvőbeteg, és nincs szüksége speciális segédeszközökre.

Fico a SME szerint azt kérte, hogy amint lehetséges, Besztercebányáról már ne egy másik kórházi intézménybe szállítsák át, hanem haza. A lap úgy tudja, az egészségi állapotát mostantól a belügyminisztérium által üzemeltetett pozsonyi Szent Mihály kórház orvosai felügyelik, onnan járnak majd ki a kormányfő otthonához, a Sokolská Residence-be.

A támadásban a miniszterelnök csípője is sérült, és a vékonybelének egy részét is el kellett távolítani. Csípőízületi sérülése miatt rehabilitációra szorul, amit már el is kezdett. A besztercebányai kórház igazgatója, Miriam Lapuniková, az RTVS-nek pénteken elmondta, hogy a rehabilitáció „nem lesz könnyű, és hosszadalmas lesz”. Azt, hogy Ficónak csípőműtétre lesz-e szüksége, egyelőre nem tudni.

Mostanáig sem a kormányhivatal, sem Robert Kalinák kormányfőhelyettes nem beszélt arról, mennyi ideig lábadozhat Robert Fico és mikor térhet vissza a kormány élére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Adót emel a kormány - Ütik a forintot

Adót emel a kormány - Ütik a forintot

Kis gyengüléssel kezdte a napot a forint, miután múlt hét végén a jegyzés eltávolodott a 400-as szinttől az euróval szemben, ám gyorsan erősödésbe fordultunk, majd ismét gyengülésbe. A dollár mozgattaa forintot ma reggel is, a kormány bejelentésére, amely szerint új különadókat jelentenek be, a forint elsőre nem reagált élesen, de később megjött a gyengülés, amely elég jelentős.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×