eur:
395.96
usd:
369.18
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Facebook/Suhajda Szilárd

Megszólalt Suhajda Szilárd özvegye – egy éve veszett oda a férje a Mount Everesten

A gyász nem múlik el, csak körbenövi az élet – írta egy Facebook-bejegyzésben Legindi Tímea, aki maratont fut és előadásokat tart Krízisben is erősödni címmel.

Suhajda Szilárd tavaly május 23-án adott utoljára életjelet magáról, amikor elindult, hogy megmássza a Mount Everest 8848 méteres csúcsát, mégpedig pótlólagos oxigén használata nélkül. A hegymászó felkutatásával pontosan egy évvel ezelőtt, május 27-én hagyott fel a legjobb nepáli hegyi vezetőkből összeállított keresőcsapat. A tragikus évforduló alkalmából Suhajda Szilárd Facebook-oldalán hosszabb visszatekintést tartalmazó poszt jelent meg, és a hegymászó felesége, Legindi Tímea – aki az expedíció kommunikációs felelőse is volt – részletesen beszélt az érzéseiről.

A bejegyzés felidézi, hogy a keresőcsapatok hosszasan kutattak tavaly május végén a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak, és keresték Suhajda Szilárd nyomát, mindhiába. Május 27-én döntöttek úgy, hogy berekesztik a keresést, egy nappal később még egy utolsó helikopteres próbálkozás sem hozott sikert.

"Fontos hangsúlyozni, hogy Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt, ezért reális célként tűzte ki pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal a magyarok közül Suhajda Szilárd jutott a legmagasabbra palack és serpák nélkül" – áll a posztban, amely azt is megjegyzi, hogy az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény, a statisztikák szerint a sikeres megmászások kevesebb mint 2 százaléka történik oxigénpalack nélkül.

"A gyász nem múlik el, csak körbenövi az élet. Az elmúlt napokban különösen sokat gondolkoztam azon, hogy az elmúlt egy év lassan vagy gyorsan telt el, de nem tudok egyértelműen az egyik vagy a másik mellett dönteni" – írta a hegymászó felesége. Az elmúlt egy évben igyekezett minél több programot szervezni a hegymászóval közös kisfiukkal, Somával, továbbá lefutotta élete első maratonját is. A hegymászó felesége előadásokat is tart Krízisben is erősödni címmel, Erdélyben pedig az expedíciózás háttérélményeiről mesélt.

"Jó érzés tudni, hogy előadásaimmal erőt adhatok másoknak és motiválhatom őket, illetve ezek az alkalmak számomra is segítik a gyászfeldolgozás folyamatát. De ez nem azt jelenti, hogy nekem könnyű, mert egyáltalán nem. Ám hiszem azt, hogy minden nehéz helyzet lehetőséget ad a fejlődésre, akármennyire is fájdalmas az” – mondta az egyéves évforduló Legindi Tímea.

A tragédia után Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expediciósorozat csapatvezetője beszélt Suhajda Szilárdról és a hegymászás veszélyeiről az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×