eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Donald Trump volt amerikai elnök (k) a manhattani büntetőbíróság tárgyalótermében pere újabb tárgyalási napján, 2024. május 28-án. Trump ellen Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat 2023-ban.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Andrew Kelly

Most már az esküdteken múlik Donald Trump perének sorsa

A védőügyvéd, majd az ügyész zárszavával folytatódott kedden a Donald Trump ellen New Yorkban indult büntetőeljárás, amelyben akár a héten meghozhatja döntését az esküdtszék.

Todd Blanche, a volt elnök ügyvédje záróbeszédében arra hívta fel az esküdtek figyelmét, hogy véleménye szerint az április közepén indult bírósági tárgyaláson az ügyészség és tanúi nem tudták alátámasztani a bűncselekmény tényét, amivel védencét megvádolták, erre bizonyítékkal nem tudtak szolgálni.

Joshua Steinglass, a manhattani kerületi ügyészség ügyésze ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy „bizonyítékhegyeket” tártak az esküdtek elé.

Donald Trumpot, a manhattani ügyész, Alvin Bragg 34 rendbeli bűncselekménnyel, üzleti iratok meghamisításával vádolta meg.

A demokrata párti színekben dolgozó ügyész szerint Donald Trump korábbi ügyvédje a hallgatási pénz kifizetését jogi költségként tüntette fel, amivel további, választáshoz kapcsolódó törvénytelenséget próbált elleplezni, és mindez a volt elnök tudtával történt.

A vádban szereplő cselekmény 2016-ban történt, az elnökválasztási kampány során.

Donald Trump, a volt elnök és egyelőre nem hivatalos republikánus elnökjelölt kedden a záróbeszédek elhangzása előtt, a bírósági tárgyalást megelőzően adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „ez egy nagyon veszélyes nap Amerika számára”, amihez hozzátette, hogy Joe Biden miatt áll a bíróság előtt, aki fegyverként használja fel hatalmát, az országot pedig politikájával tönkreteszi.

A Fehér Ház kedden azt jelezte, hogy Joe Biden elnök amint az esküdtszék kimondja ítéletét, nyilatkozatot tesz majd politikai ellenfelének büntetőügyével kapcsolatban.

A bíróság tervezett menetrendje szerint szerdai tárgyalási napon az ügyészi és ügyvédi záróbeszédeket követően a bíró iránymutatást ad az esküdtszék tagjai számára, hogy milyen elveket követve kell meghozniuk döntésüket. A bíró ebben utalhat arra, hogy mely bizonyítékokat vegyenek figyelembe, melyeket mellőzzenek.

Az esküdtek akár már csütörtökön is döntést hozhatnak.

A bűnösség megállapításához, valamint az ártatlanság kimondásához is egyhangúságra van szükség. Amennyiben a 12 esküdt nem tud ugyanarra véleményre jutni, akkor az határozatképtelen esküdtszéket jelent, és az ügy újratárgyalásához vezethet. Az újratárgyalási szándékot az ügyészségnek kell bejelentenie.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×