eur:
395.35
usd:
368.45
bux:
70636.44
2024. június 24. hétfő Iván
Happy woman driving a car and smiling. Cute young success happy brunette woman is driving a car. Portrait of happy female driver steering car with safety belt
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Közlekedésbiztonsági szervezet: vezess úgy, mint egy nő!

Egy francia szervezet a rendelkezésre álló adatok alapján azt állítja, a nők sokkal óvatosabban vezetnek, ezért kisebb eséllyel sérülnek vagy halnak meg az utakon.

Elsőre megosztónak tűnő kijelentéssel próbálja biztonságos vezetésre ösztönözni a járművezetőket Franciaországban a Victimes & Citoyens közlekedésbiztonsági szervezet: a legfrissebb kampány kulcsmondata ugyanis az, hogy az emberek "vezessenek úgy, ahogy egy nő" - írja a Carscoops cikke nyomán a Vezess.hu.

A csoport üzenete úgy szól: "Hogy életben maradjanak a volán mögött, a legjobb, amit a férfiak tehetnek, ha ugyanúgy viselkednek, mint a nők". Úgy vélik, ha minden közlekedő ehhez tartaná magát, csökkenne a balesetek és halálos áldozatok száma. A szervezet, hogy alátámassza állítását, tényekkel is szolgált:

az általuk közölt statisztika szerint Franciaországban a halálos kimenetelű közúti balesetek 84 százalékáért férfiak a felelősek.

Magas, 75, illetve 93 százalékos az arányuk a súlyos sérüléssel járó és az ittas vezetésből fakadó, fiatal vezetők által elkövetett balesetekben is. A nők ezzel szemben lényegesen kevesebb szabályt szegnek meg, ezáltal nyolcszor kisebb a valószínűsége annak, hogy halálos kimenetelű balesetet szenvedjenek - írják.

Sokan vitatják azonban a kampány hitelességét, mivel szerintük a statisztikákat torzítja, hogy a férfiak körében eleve magasabb a sofőrök aránya. Ám az adatok nem feltétlenül a kétkedőket igazolják, ugyanis az adatok alapján afrancia járművezetők 42 százaléka nő, ráadásul az éves átlagos futásteljesítményük, ami 11 200 kilométer, alig marad el a férfiak átlagos 12 500 kilométerétől.

Michèle Mouton rali világbajnoki ezüstérmes autóversenyző a francia RTL-nek úgy fogalmazott, hogy

a nők valóban körültekintőbben vezetnek, mint a férfiak, hiszen másokra is figyelnek az utakon, és esetükben az ittas vezetés esélye is kisebb.

Egy korábbi kutatás is hasonló eredményre jutott, akkor azt tanácsolták, ha valaki késésben van és hölgy vagy férfi is választható sofőrnek, akkor inkább előbbit válasszák. A férfi sofőrrel ugyan nagyobb esélye van, hogy kevesebb lesz a késés, de jóval nagyobb arányban nő meg a baleset kockázata, mivel a férfiak sokkal inkább hajlamosak a kockázatvállalásra, a szabályok áthágására. A nők viszont nagyobb eséllyel oda fognak érni.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 24. 16:54
×
×
×
×