eur:
390.86
usd:
358.66
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetéről beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Wroblewski

Joe Biden kéréssel fordul arab „barátaihoz”

Joe Biden amerikai elnök felszólította Katar és Egyiptom vezetőit, hogy a gázai tűzszünetről szóló tárgyalások részeként „tegyenek meg mindent” a Hamász túszainak szabadon bocsátása érdekében – közölte hétfőn a Fehér Ház.

Washington, Doha és Kairó hónapok óta közvetít, hogy fegyverszünet szülessen a palesztin területen, amelyet a Hamász szélsőséges szervezet október 7-i véres támadása óta Izrael könyörtelenül bombáz és teljesen ostromol.

Egyiptom, Katar és a Hamász képviselői hétfőn Kairóban találkoztak, és a palesztin mozgalom várhatóan választ ad a túszok szabadon bocsátásával egybekötött második gázai tűzszüneti javaslatra.

Az amerikai elnök Tamím bin Hamad ál-Száni sejkkel katari emírrel és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is megbeszélést folytatott „a jelenleg napirenden lévő megállapodásról” – közölte a Fehér Ház két, szinte azonos tartalmú közleményben.

Biden sürgette a két, az Egyesült Államokhoz igen közel álló arab vezetőt, hogy „tegyenek meg mindent a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása érdekében, mivel ez az egyetlen akadálya az azonnali tűzszünetnek”.

Egy Hamászhoz közeli forrás az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a palesztin mozgalom küldöttsége Kairóból Dohába utazott, ahol a politikai irodája található, és hogy hamarosan válasz születik a kérdésben.

Rijádban az amerikai diplomácia vezetője, Antony Blinken hétfőn azt mondta, hogy „reméli”, hogy a Hamász kedvezően fog reagálni Izrael „rendkívül nagylelkű” ajánlatára.

Ez 40 napos tűzszünetet, valamint több ezer palesztin fogoly szabadon bocsátását tartalmazza a túszok szabadon bocsátásáért cserébe – mondta a brit diplomácia vezetője, David Cameron, aki szintén a szaúdi fővárosban tartózkodott. A háború kezdete óta egyetlen egyhetes tűzszünetet vezettek be november végén.

Számos humanitárius szervezet rosszallása ellenére Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt állítja, eltökélt szándéka támadást indítani a Gázai övezet déli részén fekvő, túlzsúfolt Rafah városa ellen, amely a kitelepítettek hatalmas táborává vált, ahol csaknem másfél millió palesztin él katasztrofális higiéniai körülmények között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×