eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Unsplash.com

Egy évet kapott a TikTok kínai tulajdonosa Washingtontól

Az amerikai szenátus kedden elfogadta az a törvényt, amely rákényszeríti a TikTok videomegosztó alkalmazás jelenlegi kínai tulajdonosát, hogy egy éven belül váljon meg tőle.

A százfős szenátusban 79 szavazattal hagyták jóvá a törvényjavaslatot, amelyet még Joe Biden elnöknek is alá kell írnia.

A TikTok jelenleg a kínai ByteDance csoport tulajdonában van. Az új rendelkezés értelmében a tulajdonosnak egy éve van rá, hogy megváljon tőle, és ha ez nem történik meg, a TikTokot Amerikában kitiltják az alkalmazásboltokból.

Az intézkedést annak a szélesebb törvényjavaslat-csomagnak a részeként fogadták el, amely az Ukrajnának szánt nagy fegyversegélyt is tartalmazza.

A TikTokkal kapcsolatos intézkedéssel szemben sokan azért szkeptikusak, mert szerintük azt nyilván megtámadják majd a szólásszabadság alkotmányos jogára hivatkozva, és az ügy évekig is elhúzódhat a bíróságokon.

Washington a TikTokkal kapcsolatban attól tart, hogy a kínai csoport hozzáférhet a népszerű alkalmazás felhasználóinak adataihoz.

Egyes kiberbiztonsági szakértők szerint ezeket kínai befolyásszerzésre, propaganda terjesztésére és a felhasználók utáni kémkedésre is használhatja Peking.

A saját adatai szerint 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező TikTok az aggodalmak eloszlatására azzal érvelt, hogy a ByteDance hatvan százaléka nyugati befektetők tulajdona, székhelye a Kajmán-szigeteken van, és nem tekinthető kínai leányvállalatnak.

Ezzel szemben a kritikusok azt hangsúlyozzák, hogy a kínai cégalapítók 20 százaléknyi, de tulajdoni hányaduknál több szavazati jogot biztosító részesedésüknek köszönhetően irányításuk alatt tartják a nagy pekingi központtal rendelkező ByteDance-t.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×