eur:
385.27
usd:
354.81
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Pxhere

Ázsiának új, súlyos kihívással kell megküzdenie

Ázsiát sújtották leginkább 2023-ban a klímaváltozás okozta természeti katasztrófák - közölte kedden kiadott jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Tavaly 79 hidrometeorológiai eseményhez kapcsolódó természeti katasztrófát jelentettek Ázsiában - írták a jelentésben. Kiemelték, hogy az áradásoknak és viharoknak több mint kétezer halálos áldozata volt.

Celeste Saulo, a WMO főtitkára hangsúlyozta, hogy a térség számos országában 2023 volt a legmelegebb év, ami szélsőséges időjárással, súlyos hőhullámokkal, aszályokkal, áradásokkal és viharokkal járt.

Hozzáfűzte, hogy "a klímaváltozás hatásai gyakoribbá és súlyosabbá tették az ilyen eseményeket".

A WMO elemzése szerint Ázsia gyorsabban melegszik a globális átlagnál. Tavaly Szibéria nyugati részétől Közép-Ázsiáig, illetve Kína keleti részétől Japánig magas átlaghőmérsékleteket mértek.

A rekordmagas hőmérsékletek és a szárazság következtében az Ázsia hegyvidékein lévő gleccserek többségének tömege is jelentősen csökkent - hívta fel rá a figyelmet a WMO.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×