eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Iránból kilőtt rakéták és drónok Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Mérföldkő: megkezdődött a mesterséges intelligenciával turbózott háborúk korszaka

MI-alapú fegyvert vetett be Izrael a Hamász elleni háborúban; ez a történelem első ilyen akciója, amit egy állam nyilvánosan felvállalt, vagyis új korszak kezdődött a hadviselésben.

Az izraeli hadsereg Lavender elnevezésű programja képes arra, hogy az interneten önállóan felkutatott információk alapján több tízezer gázai lakost azonosítson Hamász-fegyveresként, meghatározza a pozíciójukat és levezényeljen ellenük egy dróntámadást. Az izraeli kormány szerint a végső döntést ebben az esetben is egy ember hozza meg, de ebben több elemző kételkedik.

Tilesch György, a mesterséges intelligencia nemzetközi szakértője az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott, hogy a mesterséges intelligencia hadászati célú alkalmazása egy kétélű kard és a legveszélyesebb fegyver, amit az ember valaha megalkotott.

„Van egy nagyon hatékony eszköz a kezünkben, ami mutat bizonyos intelligenciára utaló képességet, bizonyos tekinteteiben már jobb, mint az ember, bizonyos értelemben nem.

A mi morális felelősségünk az, hogy jó irányba forgassuk ezt a kardot"

– mondta a szakértő.

Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója az InfoRádió GeoTrendek című műsorában úgy fogalmazott: Ukrajna egyfajta tesztterepe a mesterséges intelligenciával ellátott fegyverek kipróbálásának. Kijev autonóm fegyvereket nem kapott, csak olyan szoftvereket az Egyesült Államokból, amelyek rengeteg adathoz hozzáférnek.

"Ezeket az adatokat folyamatosan figyelik, rendezik, ezt mind kielemezve az ukrán vezérkar már olyan döntési lehetőséget kap, hogy pontosan tudja, mit kell megvédeni, hová kell csapást mérni, lényegében ezáltal mindig az ellenfél előtt egy lépéssel jár" - mondta Bendarzsevszkij Anton.

A mesterséges intelligencia haditechnikai felhasználását jelenleg nem tiltják nemzetközi egyezmények. Az ENSZ főtitkára, António Guterres mindenesetre arra kérte az érintetteket, hogy hagyjanak fel az ilyen fejlesztésekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×