eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Ahol még nincs kampány és mégis van

Magyarországon szombaton, az európai parlamenti (EP-) választás előtt 50 nappal kezdődött meg a kampány. A kevesebb mint két hónapnyi kampánnyal Magyarország az uniós országok középmezőnyében helyezkedik el.

Az Európai Parlament Kutatószolgálatának (EPRS) összesítése szerint az egyik leghosszabb kampány Litvániában előzi meg az EP-választást: ott hat hónappal a voksolás előtt kezdődött. Belgiumban 4 hónap, Lettországban pedig 120 nap áll rendelkezésre a kampányolásra. Portugáliában mindössze 12 nap a hivatalos kampány időtartama.

Az MTI tudósítóinak jelentése szerint Romániában 30 nappal a június 9-ei voksolás előtt, május 10-én kezdődik a hivatalos kampány, és a szavazókörök nyitása előtt 24 órával, június 8-án reggel 7-kor ér véget.

A spanyol kormány április 9-én, két hónappal a szavazás előtt írta ki az EP-választást, és a kampányidőszak lényegében már április 16-án megkezdődött a szavazást kiíró rendelet megjelenésével a közlönyben, vagyis innentől jelentek meg az utcákon a választási plakátok. A hivatalos választási kampány azonban mindössze 15 napos, május 24-én kezdődik. A június 9-ei szavazás előtt Spanyolországban egynapos kampánycsendet tartanak, amelyet "az elmélkedés napjának" neveznek.

Horvátországban április 23-án éjfélig kell leadniuk listájukat a jelölőszervezeteknek, és miután ezeket az országos választási bizottság hivatalosan is megjelenteti, kezdődhet a kampány, amely így valamivel több mint egy hónapig tart. A szavazás napja előtt 24 órával Horvátországban is kampánycsend lép életbe.

Lengyelországban formálisan március 11-től tart a választási kampány, amikor az államfő kiírta a választást, de az EP-választást megelőző kampány tulajdonképpen a helyhatósági választásokhoz fűződő kampányt váltja fel. A helyhatósági választás első fordulóját április 7-én tartották meg Lengyelországban, a második forduló ma, április 21-én esedékes.

Olaszországban a jogszabály szerint a választási kampány nem kezdődhet a szavazás előtti harminc napnál korábban. A végleges pártlisták április utolsó napjára készülnek el. Ennek ellenére az utcákon már megjelentek a pártplakátok, és egyes politikai erők vezetői már nyilvánosságra hozták programjaikat.

Csehországban nincs hivatalos kampányidőszak, a kampány a választások kiírásával kezdődik és az eredmény kihirdetésével végződik. A választás a hagyományoknak megfelelően kétnapos lesz, június 7-én és 8-án tartják.

Szlovákiában az EP-választás kampánya február 10-én indult, amikor a választás időpontja megjelent a törvénytárban. A június 8-ai választás előtt 48 órával ér véget a választási kampány, azaz június 6-án reggel 7 órakor, amikor kezdetét veszi a választások végéig tartó kampánycsend.

Franciaországban a hivatalos kampány két héttel a választások előtt, május 27-én kezdődik, ekkor kerülnek ki a választási plakátok a közterekre. A valóságban azonban már hetekkel korábban megkezdődtek a nagygyűlések és vitaműsorok a médiában, ezért április 15-től, azaz a választást megelőző nyolc hétben a televíziós csatornáknak és rádióknak a különböző listákon szereplő jelölteknek ugyanannyi megszólalási időt kell biztosítaniuk. A hivatalos kampány június 7-én, pénteken éjfélig tart, mivel szombaton kampánycsend van a vasárnapi választás előtt.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×