eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
19 April 2024, Ukraine, ---: Robert Habeck (Alliance 90/The Greens), Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, enters the bunker during an air raid on the sidelines of a visit to a hospital. The hospital was rebuilt with German aid. The ministers visit was interrupted by air raids. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Volodimir Zelenszkij államfő mellett Robert Habeck ukrán kollégájával, Julija Szviridenko gazdasági miniszterrel, valamint Herman Haluscsenko energiaügyi miniszterrel is tárgyalt. Noha az érdemi megbeszélésekről részleteket nem hoztak nyilvánosságra, értesülések szerint az orosz támadások miatt súlyos károkat szenvedett ukrán energetikai infrastruktúra helyreállítása és az országnak nyújtott gyorssegélyek voltak napirenden.

A gazdasági miniszter azóta Ukrajnából Moldovába utazott tovább, de a kijevi vizit számára más szempontból is "emlékezetes" marad.

Robert Habeck ugyanis péntekre virradóan csaknem két órát szállodájának óvóhelyén volt kénytelen eltölteni.

Az óvóhely valójában a szálloda mélygarázsa volt, ahová hajnali öt óra előtt kényszerült a miniszter kíséretével együtt. A Der Spiegel beszámolója szerint mindennek oka az volt, hogy az ukrán fővárosban több orosz rakéta veszélyes közelsége miatt légiriadót rendeltek el.

Mintegy másfél hónappal korábban a német külügyminiszternek volt hasonló "kalandja" Ukrajnában. Annalena Baerbock a háború második évfordulója idején látogatott Ukrajnába, ahol Odesszában ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tárgyalt. A program szerint a közeli Mikolajivban éppen egy vízművet keresett volna fel, amikor jelezték, hogy a konvojt egy orosz drón követi. Az akkori beszámolók szerint azonban a miniszter kénytelen volt azonnal menekülni a térségből.

A külügyminiszter most az ismétlődő orosz légitámadások nyomán ismét a nyugati fegyverszállítások fokozására szólított fel. A ZDF-nek úgy nyilatkozott, hogy a világnak össze kell adnia a légvédelmi eszközeit, és állítása szerint erről is tárgyalnak a G7 országok vezetői Caprin.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×