eur:
385.38
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Pexels.com

Egymást érik a vulkánkitörések Indonézia egyik szigetén

Indonéziában ideiglenesen kitelepítenek mintegy 800 embert – csaknem a teljes lakosságot – Észak-Sulawesi tartomány Ruang nevű szigetéről, ahol az azonos nevű vulkán többször kitört az utóbbi napokban – jelentette be szerdán az ország vulkanológiai intézete, hozzátéve, hogy vélhetően újabb kitörések várhatók.

A tartomány fővárosától, Manadótól mintegy 100 kilométerre lévő vulkán kedden már több mint háromszor tört ki, 1,8 kilométer magas, forró füstoszlopot, nagy mennyiségű forró hamut és lávát lövellve a levegőbe. A hatóságok hegy négy kilométeres körzetén belül minden tevékenységet betiltottak, és megemelték a készültségi szintet.

Ruang szigetén körülbelül 830-an élnek, a szomszédos Tagulandang szigetén helyezik őket biztonságba.

A vulkán a tájékoztatás szerint a szigeten nemrég történt földrengések miatt vált ismét aktívvá.

Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, területén 127 aktív vulkán található.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×