eur:
391.01
usd:
365.89
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Az ukrán védelmi minisztérium által közreadott képen Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó orosz fronton 2024. február 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán védelmi minisztérium

A győzelem napjára újabb célpontot talált Moszkva – még Zelenszkij is elismerte, nagy a baj

Megnyílhat az út az orosz csapatok előtt egész Donyeck megye elfoglalása felé.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint Oroszország a győzelem napjáig, május 9-ig el akarja foglalni a Bahmuthoz közeli Csasziv Jart – írja a Reuters alapján a Portfolio.

Szirszkij szerint az ukrán erők számára a helyzet romlott keleten, ezért az oroszok erőiket most a Bahmuttól nyugatra fekvő Csasziv Jarra összpontosítják, hogy megnyissák az utat Kramatorszk felé. Csasziv Jar esetleges elfoglalását követően az oroszoknak már lényegében csak Szlovjanszkot és Kramatorszkot kell megszerezniük, hogy egész Donyeck megye az övék legyen. A Csasziv Jartól 5-10 kilométerre fekvő Bahmutot tavaly májusban vették be az orosz csapatok.

Az ukrán erők eddig visszaverték a támadásokat a Csasziv Jar közelében. Most lőszerrel, drónokkal és elektronikus hadviselési eszközökkel erősítették meg őket. A főparancsnok szerint

az orosz katonai vezetés azt a feladatot szabta csapatainak, hogy május 9-ig foglalják el Csasziv Jart.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a hétvégén a keleti frontra látogatott, a helyzetet pedig „feszültnek” nevezte. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóbeszédében szintén elismerte, hogy a donyecki fronton egyre nehezebb a helyzet.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×