eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Életbe léptek az újabb brit és amerikai intézkedések, beindult a rali a tőzsdén

Hétfőre meglett az eredménye a pénteki döntéseknek.

Pénteken az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kiterjesztette az Oroszország elleni szankciókat a fémkereskedelem területére is: nem fogadhat be új kontraktusokat Oroszországból származó alumíniumra, rézre és nikkelre a világ két legnagyobb fémpiaca, a Londoni Fémtőzsde (London Metal Exchange, LME) és a származtatott árutőzsdei termékeket forgalmazó Chicago Mercantile Exchange (CME). Ilyen importra már csak kivételes esetben, külön engedéllyel kerülhet sor.

London és Washington közös közleményükben megjegyezték, hogy a korlátozások nem érintik a mindkét tőzsde raktárában meglévő orosz fémkészleteket, amelyekkel továbbra is lehet kereskedni, de az intézkedés bejelentése után orosz rezet, alumíniumot és nikkelt már nem vásárolhat egyik tőzsde sem.

Ennek eredményeként hétfőn több mint 9 százalékos pluszban is állt az alumínium jegyzése a londoni fémtőzsdén (LME), de a nikkel és a réz árfolyama is nagyot ralizik - írta a Portfolio.

Az amerikai külügyminisztérium pénteki közleménye szerint az intézkedés célja Oroszország alumínium-, réz- és nikkelexportból származó bevételeinek csökkentése.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×