eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Életbe léptek az újabb brit és amerikai intézkedések, beindult a rali a tőzsdén

Hétfőre meglett az eredménye a pénteki döntéseknek.

Pénteken az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kiterjesztette az Oroszország elleni szankciókat a fémkereskedelem területére is: nem fogadhat be új kontraktusokat Oroszországból származó alumíniumra, rézre és nikkelre a világ két legnagyobb fémpiaca, a Londoni Fémtőzsde (London Metal Exchange, LME) és a származtatott árutőzsdei termékeket forgalmazó Chicago Mercantile Exchange (CME). Ilyen importra már csak kivételes esetben, külön engedéllyel kerülhet sor.

London és Washington közös közleményükben megjegyezték, hogy a korlátozások nem érintik a mindkét tőzsde raktárában meglévő orosz fémkészleteket, amelyekkel továbbra is lehet kereskedni, de az intézkedés bejelentése után orosz rezet, alumíniumot és nikkelt már nem vásárolhat egyik tőzsde sem.

Ennek eredményeként hétfőn több mint 9 százalékos pluszban is állt az alumínium jegyzése a londoni fémtőzsdén (LME), de a nikkel és a réz árfolyama is nagyot ralizik - írta a Portfolio.

Az amerikai külügyminisztérium pénteki közleménye szerint az intézkedés célja Oroszország alumínium-, réz- és nikkelexportból származó bevételeinek csökkentése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×